Regnum.ru: Българският премиер обсъжда диверсификацията на доставките на газ с американския посланик в Гърция

Regnum.ru: Българският премиер обсъжда диверсификацията на доставките на газ с американския посланик в Гърция

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Българският премиер обсъжда диверсификацията на доставките на газ с американския посланик в Гърция

 

Българският премиер Бойко Борисов и посланикът на САЩ в Гърция Джеффри Пайетт обсъдиха диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Той съобщи за това на 15 ноември на страницата си във Facebook. По думите на българския премиер, по време на срещата се е отбелязало, че от началото на 2019 г. страната е закупила 396 милиона кубически метра втечнен природен газ, включително 182 милиона кубически метра, произведени в САЩ. „Обсъдихме и участието на България като акционер в проект за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. Българската страна реши да участва с 20% капитала в компанията по проекта“, каза Бойко Борисов. Припомняме, че България и Гърция през май 2019 г. започнаха изграждането на газопровод, която трябва да обедини газоразпределителните системи на двете страни. Новият газопровод трябва да стане част от така наречения „вертикален газов коридор“, който ще свързва Гърция, България и Румъния. В бъдеще се предполага, че „вертикалният газов коридор“ ще бъде свързан с „Южния газов коридор“ - проект за разширяване на газопровода Южен Кавказ (Баку - Тбилиси - Ерзурум). Миналата есен, на среща между българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ в София, беше обсъдена възможността за доставка на газ до САЩ през Гърция в контекста на този проект.

 

Коментар на БА

Твърдението на българският премиер не почива върху реални факти. До този момент държавната компания Булгаргаз не е сключила директен договор за внос на американски и всякакъв друг втечнен природен газ.

До този момент всички количества, които са постъпили през Гърция са или от ДЕПА /микс в който участва и ВПГ, но по други договори/, Колмар /през гръцката Милитинеос/ отново каргото не е с американски природен газ. Единственият природен газ, който е с американски произход е вкаран в страната по друг договор, в който Булгаргаз, тоест правителството не участва.