Polit.info: Гърция се застъпва за подобрение на отношенията между Европейския съюз и Русия

Polit.info: Гърция се застъпва за подобрение на отношенията между Европейския съюз и Русия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Polit.info: Гърция се застъпва за подобрение на отношенията между Европейския съюз и Русия

 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че републиката се стреми да засили диалога с Русия и подкрепя инициативи за подобряване на отношенията между Европейския съюз и Руската федерация. Преговорите на Дендиас с руския му колега Сергей Лавров ще се проведат на 6 ноември.

„Това ще е първата ми среща с г-н Лавров и ми доставя голямо удоволствие, че ще успеем да обсъдим подробно въпроси, които ни вълнуват“, каза той в интервю за РИА Новости.

Външният министър отбеляза, че Москва и Атина поддържат исторически връзки на приятелство и сътрудничеството. Според Дендиас Гърция винаги е водила  диалог с Руската федерация, дори и при трудности в отношенията със Запада, както например през последните години.

Отговаряйки на въпроса относно санкциите, министърът подчерта, че Гърция като държава-членка на ЕС е обвързана с решенията, приети в неговата рамка. Дендиас каза, че Гърция е сред онези страни, които са пострадали най-много от включването на селскостопанските продукти в руските контрасанкции.

Гърция смята, че ЕС трябва да поддържа добри отношения с Русия, подчерта външният министър.

 

Коментар на БА

Отношенията между Гърция и Русия са вероятно в един от най-трудните си периоди. Отразяват се негативно не само затоплянето на отношенията между Путин и Ердоган, което в Гърция се възприема като пряка заплаха. Атина бе принудена в спешен порядък да изгради нова рамка на стратегическо партньорство в сферата на отбраната и сигурността със САЩ, като предложи територията си за нови американски бази, които едновременно да компенсират загубата на оперативни възможности от влошените условия за ползване на американските бази в Турция и най-вече защита на Гърция срещу крайни форми на агресивност от страна на Ердоган.

Негативно влияние оказва и рязко влошените отношения между Вселенската Патриаршия и Атинската Архиепископия от една страна, и Руската православна църква, включително по повод признаването на автокефалията на Украинската православна църква.

Серията скандали, включително тези които доведоха до експулсиране на руски дипломати и забрана за посещение на Атон, маркираха най-ниската точка в двустранните отношения от години насам.