Ria.ru: Споразумението за американските бази в Гърция ще бъде безсрочно, пишат медиите

Ria.ru: Споразумението за американските бази в Гърция ще бъде безсрочно, пишат медиите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Ria.ru: Споразумението за американските бази в Гърция ще бъде безсрочно, пишат медиите

 

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ, което предвижда разполагането на американски военни бази на гръцка територия, ще бъде безсрочно, пише вестник “Катимерини”.

Сега споразумението се подновява ежегодно.
„Двумесечните преговори между техническите групи на Гърция и САЩ за изменение на приложението към Споразумението за взаимно договарящо се сътрудничество (MDCA) приключиха.
Срокът на валидност на новото споразумение вече не е посочен, той ще бъде неограничен и  ще може да бъде прекратен, само ако една от страните бъде денонсирана “, пише изданието.
Споразумението ще бъде подписано официално от гръцкия външен министър Никон Дендиас и държавния секретар Майк Помпео по време на посещението му в Атина след около две седмици.
Според изданието в Гърция искат да увеличат стратегическото значение на страната и да подсигурят гаранциите, разширявайки присъствието на САЩ в Гърция в период на несигурност в региона. “Укрепването на отношенията на Гърция със САЩ беше главно за правителството (Кириакос Мицотакис)”, се казва в статията. САЩ и Гърция значително укрепиха военните си отношения през последните години. В Гърция се създават нови американски военни бази. През декември 2018 г. Вашингтон и Атина започнаха стратегически диалог, който включваше всички основни области на сътрудничество. Гърция започна закупуването на американски втечнен природен газ, в края на декември 2018 г. получи първата партида. Сега в Гърция официално има само една американска база - заливът Суда на остров Крит. През лятото бе съобщено, че страните искат да обмислят разширяването на MDCA до осем или десет години, а след това да го направят безсрочен. Сега гръцкият парламент ежегодно одобрява удължаването на споразумението с  по една година. Интересни за САЩ са базата в Суда, въздушните бази на Лариса, армейската база в Стефановио в Магнезия и пристанището в Александруполис.

 

Коментар на БА

Първото, което прави впечатление е безсрочността на договора за базите и ускоряване на преговори като един от приоритетите на правителството на Мицотакис. Без излишни фанфари САЩ засилиха рязко военното си сътрудничество с Гърция, особено в контекста на изострените си отношения с Турция и перспективата за изтегляне от базите си в страната. Географията на интересите на САЩ към различните военни обекти на територията на Гърция показват именно, че обхватът на действие покрива чувствителни зони в случай на конфликт с Турция. Базата на остров Крит пък дава възможност за покриване на целия периметър на Източното Средиземноморие и на Близкия изток.Показателен е фактът, че в момента в който Пентагонът и Конгреса на САЩ наложиха спиране на доставките на Ф-35 за Турция, Гърция направи заявки и получи одобрение за доставка между 12 и 20 от същите самолети.Интересното в случая, че Гърция разполага с ЗРК С-300, която подлежи на модернизация от руска страна, за което правителството на Ципрас водеше преговори.