Polygraph.info: Fact Check “Финансиране и на двете страни? Български журналисти разкриват американски продажби на оръжие в терористични групи в Йемен!”

Polygraph.info: Fact Check “Финансиране и на двете страни? Български журналисти разкриват американски продажби на оръжие в терористични групи в Йемен!”

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Polygraph.info: Fact Check “Финансиране и на двете страни? Български журналисти разкриват американски продажби на оръжие в терористични групи в Йемен!”

 

Източник: Vesti News YouTube канал, 3 септември 2019 г.

 

На 3 септември руският държавен оператор Rossiya 24 публикува доклад в YouTube, озаглавен „Финансиране и на двете страни? Българските журналисти разкриват американските продажби на оръжие на терористични групи в Йемен! ”Докладът твърди, че„ САЩ доставя и продава оръжие на терористите в Йемен под прикритието на операция на НАТО. ”

Докладът „Росия 24“ се основава на доклад на българската журналистка Диляна Гайтанджиева, в който се твърди, че оръжия от източноевропейска промишленост, предназначени за афганистанските сили за сигурност, са попаднали в ръцете на бойци на Ислямска държава в Йемен.

Руската държавна телевизия RT, която е насочена към чужда аудитория, беше по-малко категорична от Rossiya 24, като посочи в статия, че „минометните снаряди, показани в пропагандния видеоклип на Ислямска държава, са поставили български журналист в обсега на предполагаема американска мрежа за доставка на оръжие снабдяване на бойци в Близкия изток. ”

Статията на RT, която се основава на интервю с Гайтанджиева, показа, че няколко минохвъргачки от една и съща партида, закупена за афганистанските сили за сигурност от американски контрагент, се появиха в пропагандно видео на Ислямска държава, заснето в Йемен.

Следователно, докато твърденията на Росия 24, че САЩ “продават оръжие на терористични групи в Йемен”, са необосновани, доказателствата, представени от Гайтанджиева, заслужават по-голямо внимание.

 

Пътят на коприната и сръбските миноменти снаряди

Ключов аспект на доклада на Гайтанджиева - публикуван на линия в две части на 1 септември и 3 септември 2019 г. - се основава на снимки от пропаганден видеоклип на Ислямска държава в Йемен, показващи сръбско произведени 82 мм минохвъргачни снаряди M74HE и български AR-SF пушки, които се използват от бойци.

Polygraph.info определи, че видеоклипът е автентичен, взет от пропаганден видеоклип от 27 юли 2019 г. - „И [най-добрата награда е за праведните - Вилаят ал Йемен (провинция Йемен).“

Източник: https://jihadology.net/

Според Гайтанджиева американската компания Allian Techsystems Operations, която има договор с Миниреството на отбраната на САЩ, е закупила тези оръжия от сръбската държавна фирма за отбранителна техника Jugoimport SDPR, която след това ги транспортира чрез базираната в Азербайджан авиокомпания Silk Way, която Гайтанджиева преди това обвиняваше в транспортиране на оръжие за терористи.

Тя пише: „Минометните снаряди, включени във видеоклипа на„ Ислямска държава “в Йемен (лот 04/18, 10 500 бр.), Бяха изпратени с полет на Silk Way Белград-Кабул, резервиран за 8 май 2018 г. Крайният потребител, посочен, е Афганистанската национална армия (ANA)”.

Polygraph.info успя да потвърди този договор чрез американската Федерална система за данни за обществени поръчки.

Следва скрийншот от Федералната система за данни за обществени поръчки, показващ списък на договори между Allian Techsystems Operations LLC и Министерството на отбраната.

Представител от Krušik, производителят на минометните снаряди M74HE 82 mm, потвърди, че документите на сръбски език са автентични. Представителят заяви пред Polygraph.info „компанията Jugoimport SDPR е сключила конкретен договор със споменатата американска компания“, но отказа да коментира допълнително, тъй като въпросният договор е бил между Jugoimport SDPR и Alliant Techsystems.

Югоимпорт не отговори на искането на Polygraph.info за коментар към момента на публикуването.

Остават въпросите как минохвъргачките от лот 04/18, уж предназначени за афганистанските сили за сигурност, се озоваха в Йемен. Не е ясно обаче, че минохвъргачките, включени в пропагандния видеоклип на „Ислямска държава“, са закупени съгласно правителствения договор на САЩ.

Експертите за контрол на оръжията отбелязаха, че един брой оръжия - например минохвъргачките - могат да бъдат разделени и продадени на множество купувачи. Възможно е минохвъргачките от лот 04/18, които се появиха във видеоклипа на IS, да не са част от поръчката за закупуване на Allian Techsystems, а по-скоро от отделна придобивка.

Polygraph.info се свърза с Krušik, за да определи размера на лот 04/18 и дали той е продаден на един или няколко купувача. Компанията не е отговорила към момента на публикуването.

По принцип е възможно минохвъргачките, гледани във видеоклипа IS, да са от поръчката за покупка на Alliant Techsystems.

Все пак N.R. Дженцен-Джоунс, директор на изследователската служба по въоръжение (ARES), специализирана консултантска служба по техническо разузнаване, заяви пред Polygraph.info, че „изглежда малко вероятно“ тези оръжия да са били предназначени за Ислямска държава или нейните свързани лица.

„По-правдоподобният сценарий е, че такива оръжия и боеприпаси са били предназначени за въоръжаване на прокси сили в съюз с ръководената от Саудитска арабия коалиция“, каза той. “И ОАЕ, и Саудитска Арабия доставят оръжие и боеприпаси на групите, които поддържат в Йемен.”

Дженцен-Джоунс добави: „Въпросните оръжия можеха да бъдат доставени на емирските или саудитските сили, след което да бъдат реекспортирани или доставени директно на„ одобрена “недържавна група. Малко вероятно е такива оръжия да са били доставяни директно на Ислямска държава. Независимо от това, изходният материал, който Гайтанджиева предоставя, повдига редица въпроси и ще бъде приветствана по-голяма прозрачност при подобни трансфери.“

 

Български оръжия

Другите аспекти на доклада на Гайтанджиева са по-спекулативни.

Например, тя пише, че договор за 81,5 милиона долара между Allian Techsystems Operations и американския департамент на армията е за „различни нестандартни боеприпаси и нестандартни минометни оръжейни системи.“ Страната на произход е България и като част от план за доставка между Aillant Techsystems и сръбските фирми, “някои от снарядите от сръбските минохвъргачки бяха реекспортирани през летище Бургас в България при три полета на Silk Way на 25 април, 18 май и 29 май 2018 г.”

След това тя отбеляза, че пушки AR-SF, произведени от българската оръжейна фабрика Арсенал, “също се появяват в ръцете на терористите на Ислямска държава в Йемен в същия видеоклип, както и сръбските минохвъргачни снаряди от Крусик.”

Тя обаче не представи документация, която показва, че Allian Techsystems са закупили пушки AR-SF.

И двете са лесно достъпни за продажба в Йемен, още повече AR-SF. Това прилича на по-стар вариант, който е най-често срещан - вижте 3-та снимка.

Във всеки случай наличието на оръжие, произведено от България в Близкия изток, не е нищо ново. През 2015 г. Балканската мрежа за разследване на разследвания (BIRN) съобщи, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са „закупили големи количества оръжия и боеприпаси от България през последните две години, почти сигурно за използване от местни сили, които поддържат във войната в Сирия и вероятно също конфликта в Йемен. ”

Докладът на BIRN отбелязва, че през 45-те си години на власт управляващата комунистическа партия в България изгражда масивна оръжейна индустрия, развивайки „силни търговски връзки с Близкия изток и Африка, които се поддържат от много търговци, включително и тези в оръжейния бизнес“.

„Както сръбските (и наследени югославски) 82-мм минохвъргачни снаряди, така и българските пушки от серия AR тип АК са доставени по други маршрути до Йемен“, заяви Jenzen-Jones пред Polygraph.info. „Например, българските пушки от серия AR бяха продадени директно в Йемен преди избухването на военни действия през 2015 г. и впоследствие бяха доставени на определени въоръжени групировки от ОАЕ.“

 

Коментар на БА

Ако българските власти се интересуват от това какво работи агентурната мрежа на ГРУ у нас, основната и задача е да наблюдава и контролира работата на българската оръжейна индустрия, включително износа за ключови за Русия пазари. Разбира се, друг акцент е организацията и провеждане на активни мероприятия по дискредитацията на българския ВПК с помощта на български политици и олигарси.

Журналистката Диляна Гайтанджиева от дълги години се захранва с информация от тези мрежи и работи по класическата схема – факт и полуфакт и свободна интерпретация.

Историята на българския оръжеен износ е известна. В миналото той е бил сто процентна под контрола на Съветския съюз, включително България е използвана за реализацията на износ към „проблемни“ от имиджова гледна точка страни.

Най-големият проблем на Русия в момента са сериозните обеми от изнесена оръжейна продукция за пазари, които руският ВПК губи или не може да продаде.  В миналото загубата на пазари на продукция с относително ниско технологично равнище и добавена стойност като – стрелково оръжие, снаряди, бомби, муниции Москва компенсираше за сметка на износа на високо технологична продукция  - бойни самолети, ЗРК и т.н. Сривът в този износ, особено при самолетите, както и загубите на приходи от износа на нефт и газ, рязко повиши чувствителността към загубите на пазара в по-ниско технологичните сегменти.

Прави впечатление, че в тези „разследвания“, които не се правят през руски издания, а през български журналисти и „международни“ издания, се фокусира внимание върху считаните от Русия по-слаби звена – Сърбия и България. Никой в Москва не си прави труда да прави съпоставими медийни операции срещу Чехия, Унгария или Полша за техния износ. Не на последно място защото агентурната мрежа на ГРУ няма тази свобода на действие, каквато има в България.