rbc.ru: Руски дипломат направи връзка между тестовете край Северодвинск и действията на САЩ

rbc.ru: Руски дипломат направи връзка между тестовете край Северодвинск и действията на САЩ

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 


rbc.ru: Руски дипломат направи връзка между тестовете край Северодвинск и действията на САЩ

 

Според постояният представителя на Русия във Виена произшествието в района на Архангелск не е свързано с ядрени тестове.

Действащият постоянен представител на Русия в международните организации Алексей Карпов заяви, че тестовете край Северодвинск на 8 август са свързани с разработването на оръжия във връзка с оттеглянето на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обсег на действие, предаде РИА Новости.

Изказвайки се на заседание на работната група на подготвителната комисия за Договора за ограничаване на противоракетната отбрана, дипломатът заяви, че аварията в Архангелска област няма нищо общо с ядрените тестове.

„Клаузи 7, 8, 9 от член IV предвиждат правото на държавите да предприемат мерки за защита на поверителността на всяка информация, свързана с граждански и военни дейности и обекти, получени в хода на контролните дейности“, отбеляза Карпов и добави, че радиационният фон в зоната на инцидента е  нормален и без опасност за общественото здраве.

Дипломатът подчерта, че не става въпрос за екологична катастрофа.

 

Коментар на БА

Ако си спомняте във филма „Чернобил“ на главния герои му беше най-тежко защото не беше казал цялата истина, когато е докладвал за инцидента на заседанието на МАГАТЕ във Виена. Подобна „съветска“ е реакцията и на посланик Карпов. Да се обяснява инцидента в Ньонокс с оттеглянето на САЩ от Договора за забрана на ракетите със среден и малък обсег на действие, и то защото Русия бе хваната да разработва подобни ракети, е „съветска дипломация“. Принципът врагът винаги е виновен и е налице, говори за инстинкти, които изобщо не променили съветския характер на руската дипломация. Подобна е и аргументацията защо Русия престана да дава информация от мониторинговите си станции.