vz.ru: Грузия започна да строи хотел с политическо значение на границата с Абхазия

vz.ru: Грузия започна да строи хотел с политическо значение на границата с Абхазия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ


 

vz.ru: Грузия започна да строи хотел с политическо значение на границата с Абхазия
“Фондът за социални инвестиции” на лидера на управляващата партия “Грузинска мечта”, милиардерa Бидзина Иванишвили, започна изграждането на петзвезден хотел на границата с Абхазия в черноморското село Ганмухури, съобщава кореспондентът на вестник ВЗГЛЯД в Тбилиси.
Изграждането на такъв хотел от висок клас беше обявено още през 2016 г., но след това проектът се промени няколко пъти.
Цената на строителството е 60 милиона долара.
Самият Бидзина Иванишвили каза по-рано, че изпълнението на този проект в близост до границата има не само икономическо, но и голямо политическо значение.
Грузия е разработила програми за привличане на абхази и осетинци с икономически и хуманитарни проекти. Висококласен хотел в Ганмухури трябва да покаже на абхазците привлекателността на грузинската икономическа политика. Освен това, близо до Абхазия, Грузия ще изгради най-дълбокото пристанище Анакли на Черно море.

 

Коментар:

Грузия продължава да се развива като основно оръжие за противодействие на руската експанзия и на откъсването на Абхазия и Южна Осетия - тоталния провал в развитието на тези региони, при липсата на инвестиции от страна на Русия и колапса на местната икономика. Разликата в крайбрежната ивица в Абхазия и грузинските райони на крайбрежието трудно може да бъде по-стряскаща. Затова и решението на демонстрация на благоденствие на границата с Абхазия може да демонстрира за пореден път, че реинтеграцията на тези райони в Грузия може да им даде алтернатива.