Алекс Алексиев: Опасно е, че ДПС застава зад симпатизанти на главорезите от ИДИЛ

Ръководство на мюсюлманската общност в България се превръща в пета колона на ислямизма

Внушава се от разни полуинтелигентни професорчета, пък и от политическите трибуни, че в България няма и не може да има радикален Ислям

Обикновеният български мюсюлманин е подчертано умерен, свестен и работлив човек, който не се подава на религиозен фанатизъм, казва пред Faktor.bg известният експерт и анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, изненадан ли сте от арестите в Пазарджик, преди два месеца вие предвидихте тези събитията?

- Не си спомням да съм предвидил нещо. Просто беше ясно че български граждани правят пропаганда за терористите от Ислямска държава (ИД) и това, според мен, е изключително опасно развитие на проблема. Хора, които са готови да правят това явно,  одобряват невероятните безчинства на техните идоли и от тях може да се очаква всичко. За това аз и моите колеги от “Независима България” апелирахме към служебното правителство да забрани подобна пропаганда, както го направиха немците.

- Но тогава не ви чуха…

- Не съм и очаквал. По-скоро искахме да кажем на българина, че такава опасност съществува и у нас. Защото на публиката от години и се внушава от разни полуинтелигентни професорчета, пък и от политическите трибуни, че в България няма и не може да има радикален Ислям. Аз се радвам, че спецслужбите не мислят така и искам да ги поздравя за тази успешна операция.

- Каква реална опасност представляват арестуваните?

- Такава, на каквато са способни стотици фанатизирани врагове на обществото, в което живеят. Каква точно е заплахата - това е работа на органите за сигурност, те трябва да разберат и да я неутрализират. За мене обаче много по-тревожната и дългосрочна опасност произлиза от политическата среда, в която се развиват тези процеси. ДПС, например, веднага се солидаризира с арестуваните, като каза, че акцията била „политическа поръчка.” Когато една мощна партия, която в една или друга степен от години управлява България де факто застава зад симпатизанти на главорезите от Ислямска държава, заразата явно е стигнала далече. Тази позиция се наблюдава и в Мюфтийството, което е в ръцете на ислямисти, и в партията на Касим Дал и Корман Исмаѝлов, която е подопечна на ислямисткия режим в Анкара. Трудно може да се избегне впечатлението, че цялото ръководство на мюсюлманската общност в България се превръща в пета колона на ислямизма, докато обикновеният български мюсюлманин е подчертано умерен, свестен и работлив човек, който не се подава на религиозен фанатизъм.

- Дано да не сте прав, защото това е опасен прецедент. Какво може да направи правителството, за да противодейства в тази посока?

- Най-важното е да разбере това, за което говорим сега и да обясни на народа, че радикалният ислям е враг не само на нас християните, а най-вече на самите мюсюлмани, което лесно може да се докаже. Според различни експерти, от досегашните жертви на ислямисткия тероризъм, които са над 500,000, 90% са мюсюлмани. Друго много важно нещо е да се привлекат образовани, интелигентни и умерени турци и помаци в управлението на страната, за да могат нашите съграждани мюсюлмани да видят, че те могат да имат и нормални представители във висшите ешелони, освен ченгетата на Държавна сигурност от ДПС. А такива хора има десетки, ако не и стотици хиляди.

- Как може да изолираме България от все по-нарастващото влияние на ислямизма и джихадизма в Европа, Турция и Близкият Изток?

- Ситуацията не е розова, но не и безнадеждна. Даже бих казал че има известни предпоставки за доза оптимизъм. Първо, ислямизмът в лицето на Ислямска държава показа истинския си образ и за кратко време успя да отврати целия свят. Второ, въвеждайки шерията като главна доктрина и закон, ИД показа на практика какво означава това узаконяване на варварството в 21 век. Трето, събитията показаха нагледно, че турската ислямистка и неоосманистка политика водят страната до пълна политическа и евентуално икономическа изолация, превръщайки я едва ли не в главния спонсор на сунитския джихадизъм. Ако това продължи, окончателното откъсване от Запада е само въпрос на време.Четвърто, появата на хиляди джихадисти от Европа в редовете на терористите от ИД не може да не послужи като студен душ за парализираните от политическа коректност Европейски елити, които в продължение на години си затваряха очите пред откритата ислямизация на техните общества, най-накрая ги принуди да вземат необходимите мерки.

От друга страна се забелязва съществено разместване на геополитическите пластове, което дава повод за оптимизъм. Първо, Саудитска Арабия, която до скоро беше главният спонсор и финансист на радикалния Ислям и Мюсюлманското братство, им обърна гръб. Ако това значи и прекъсване на паричните потоци, бъдещето на ислямизма не изглежда блестящо. Още повече, че вторият по важност донор на ислямистите - Съединените Арабски Емирати (UAE), изглежда са тръгнали по пътя на саудитите. Миналата седмица правителството на UAE публикува списък на терористичните организации в света, между които една дузина Европейски и Американски ислямистки организации, които то финансираше до скоро. Какви са техните истински подбуди - е трудно да се каже, но не е трудно да се види постепенното създаване на един нов арабски фронт срещу джихадизма. Само преди два дни президентът на Египет - ген. Ал Сиси, заяви че страната му няма да позволи терористични групи да заплашват Израел от египетска територия. Такова послание от главата на най-голямата арабска държава би било немислимо, ако не стане ясно, че за Сиси, саудитите и UAE, джихадизмът вече се превръща за тях в заплаха, по-голяма и от Израел. Сама по себе си тази метаморфоза е реална причина за оптимизъм.