Христо Иванов: Обществото трябва да е наясно със зависимостите на магистратите

Да се създаде орган, който да проверява всички магистрати за обстоятелствата, които декларират в имуществените си декларации. Много е важно да се разширят и обстоятелствата, които те декларират. Това препоръча правосъдният министър Христо Иванов в интервю пред Нова телевизия в неделя. Той даде пример, че ако един магистрат има преференциални влогове в КТБ, това няма как да се разбере от тази декларация. Ако един магистрат е член на неформална, тайна организация, това по никакъв начин няма да бъде добре, каза Иванов.

 

Той смята, че трябва да има контролиращ орган, който да проверява и в какви други организации участват магистратите. Знае се, че много от тях са масони, но не само за масонство трябва да бъдат проверявани. “Трябва да се види и в коя ловна дружинка членуват”, допълни министърът. “Защото ако един магистрат е в една ловна дружинка с адвокат или бизнесмен или страна по дело, това е хубаво да се знае от другата страна и да може да бъде разбрано”, поясни той.

Христо Иванов изрази недоумение от реакцията Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод експертния доклад, доказващ пробиви в системата за случайно разпределение на делата, която дава възможност за манипулации. Надявам се, че на следващото заседание ВСС ще коригира позицията си, каза Иванов.

Трябва сериозна вътрешна реорганизация на прокуратурата, каза правосъдният министър по повод предложената от него стратегия за съдебна реформа.