Mk.ru: Бундестаг: критикувайки “Северен поток 2″, САЩ преследват своите интереси

Mk.ru: Бундестаг: критикувайки “Северен поток 2″, САЩ преследват своите интереси

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Mk.ru: Бундестаг: критикувайки “Северен поток 2″, САЩ преследват своите интереси

 

Съединените щати заплашват със санкции за участие в “Северен поток 2″, защото искат да доставят газта си на европейския пазар по всякакъв начин. Това заяви ръководителят на комисията по икономика и енергетика на Бундестага Клаус Ернст.

Той отбеляза, че американската страна оказва натиск върху ЕС и всички европейски държави да купуват повече газ от Съединените щати, както и да изграждат терминали за получаване на втечнен газ. Съединените щати обаче са загрижени за своите интереси, а не за интересите на Германия или Европа. Според Ернст „те искат да осигурят пазари и да използват нечестни методи“. Ръководителят на комисията на германския парламент поясни, че евентуалните санкции на САЩ срещу участниците в “Северен поток 2″ няма да съответстват на международното право.

По-рано заместник-министърът на енергетиката на САЩ Марк Менезес обяви, че с успешното стартиране на „Северен поток 2“, както и на „Турски поток“, Русия ще получи значителни влияние в Европа.

 

Коментар на БА

Поредното антиамериканско изказване на шефа на комисията по енергетика и икономика в Бундестага, който е основен лобист на Северен поток – 2. Проблемът в интерпретацията на германския политик е, че с вкарването на над 110 милиарда кубически метра природен газ в Германия, което е повече от потреблението и, Берлин не създава равни условия за конкуренция на други доставчици на природен газ, в това число и ВПГ. Най-малкото защото Германия не разполага със сравними капацитети в терминали за ВПГ. И тогава излиза, че със стратегическите си решения да съинвестират във входяща инфраструктура и осигурят пазар за руски газ през Северен поток -2, Германия дискриминира не само САЩ, но и всеки друг конкурент на Газпром.

Като в същото време страната получа стратегически гаранции за своята сигурност именно от САЩ. Това е и остава ключов аргумент на президента Тръмп, който изигра решаваща роля за намаляване на американската вноска в НАТО и увеличаване на германската.