Bgr.News-front.info: «ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ИЗБОРА НА РУСИЯ»

Bgr.News-front.info: «ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ИЗБОРА НА РУСИЯ»

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Bgr.News-front.info: «ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ИЗБОРА НА РУСИЯ»

 

Кой ще бъде глобалният хегемон: САЩ или Китай, пита авторът. Много страни ще трябва да изберат на коя страна са. Много зависи от избора на Русия. И американците, и китайците са наясно с това. Но докъде са готови да стигнат страните, за да получат руската карта?

Лидерите на Русия и Китай през последните шест години проведоха 30 срещи. Обемът на търговията в тези страни продължава да расте. Ще избере ли Москва Пекин вместо Вашингтон?

Въпреки че руско-китайските отношения никога не са били толкова добри, колкото сега, не трябва да забравяме, че Москва и Пекин имат различни цели. Китайците станаха едни от онези, които се възползваха най-много от глобализацията и появата след Втората световна война на системата, в която САЩ действат като гарант за търговската сигурност. КНР извлича полза от възможността да използва свободното движение на стоки и услуги, като се вписва в структурите, създадени от Съединените щати.

Пекин не иска да променя световния ред, а да продължи да се възполза от него. От гледна точка на Кремъл съществуването на американската система води до понижаване на неговата мощ и значение. Русия вижда, че губи предишните си позиции на международната арена, превръща се от империя, каквато беше в епохата на СССР, в играч от по-долна категория. Ако Москва вече няма да е главният конкурент на Вашингтон, който тогава ще поеме новата роля?

Многопластово сътрудничество

Тесните търговски отношения между Русия и Китай остават изгодни за Москва. Достъпът до китайския пазар допринася за развитието на икономиката и до увеличаване на стокооборота. През 2018 г. обемът му възлиза на повече от 100 милиарда долара, като по този начин в сравнение с 2017 г. той е нарастнал с 30%. Двете държави подписаха 20 двустранни договора, а техните лидери проведоха 30 срещи за 6 години.

Москва наскоро се съгласи да продаде най-новата си военна технология на Пекин, включително ракети «земя-въздух» за системите С-400 и изтребителите Су-35.

Топенето на арктическата ледена шапка отваря нови възможности в добива на нефт и газ и затова учените от двете страни решиха да открият съвместен арктически изследователски център.

Москва и Пекин често гласуват еднакво в ООН, заемат сходни позиции за Иран и Северна Корея, увеличават дейността си в Близкия изток, където Русия иска да си върне водещата силова позиция, а Китай развива добри дипломатически отношения с такива големи доставчици на енергия като Иран.

„Ако Москва и Пекин направят сближаване, глобалната система и господстващото положение на САЩ ще бъдат застрашени“, пише Джон Аркила, професор в Училището за повишаване квалификацията на офицерите от ВМС на САЩ, в доклад, подготвен за министерството на отбраната.

Както много експерти, включително Джон Мишаймер, професор в Чикагския университет, изтъкват, за много държави е време да направят своя избор, тъй като Китай вече не може да бъде възприеман само като клиент, а САЩ като приятел и гарант на света. Различните страни ще трябва ясно да заявят коя страна ще заемат в конфликта. Русия може да избере Китай.

Всичко зависи от избори  на Русия. Това го признават както американците, така и китайците.

Въпросът е докъде ще са готови да стигнат страните, за да получат руската карта?

 

Коментар на БА

Тезата с изключителното значение на руската карта, която между другото развива и френския президент, е изключително изгодна, в тази интерпретация, за Кремъл. Интерпретацията е пряко от „кухнята“ на Кремъл и лично на Путин, който от дълги години се стреми да убеди западните лидери, че е стратегически незаменим партньор. Преди и сега срещу тероризма, но и като баланс на Китай.

Не случайно зад повечето изследвания, зад подобни тези, стоят геополитически анализи за рискове и ползи.

Основният недостатък на тезата за изключителната стойност на руската карта в противостоенето на запада с Китай са приеманията, че Китай априори ще стане първа икономическа и в следствие на това военна сила, т.е. ще измени на сегашния си курс на балансиране, и второ, че руската карта може да изиграе решаващо значение, в това което се очертава като глобално икономическо, а не толкова военно съперничество.

Дори там където изглежда, че Русия инкасира успехи, като в Близкия изток, тяхната относителност става все по-видима и превръща съжденията за успех, в прекалено условни, а често и пряко противоположни.

Вероятността от координация на Русия и Китай в различни региони е не само възможност, но вече е факт. Но отново, в това сътрудничество, Китай не се ангажира, докато не е в доминанта позиция.