Regnum.ru: Министерството на външните работи на БиХ изисква приемането на програма за реформа и членство в НАТО

Regnum.ru: Министерството на външните работи на БиХ изисква приемането на програма за реформа и членство в НАТО

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Министерството на външните работи на БиХ изисква приемането на програма за реформа и членство в НАТО

 

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Црнадак призова Президиума да обяви програмата за реформа на БиХ, която беше приета на 19 ноември, пише на 28 ноември босненската информационна агенция “Dnevni avaz”.„Те са основният приоритет, що се отнася до външната политика, но трябва да предупредя, че в това няма смисъл. В рамките на осем дни хората са разтревожени и смутени, и за всички останали страни рисуваме картина, в която държавата е изложена на риск “, каза Игор Църнадак.

Според него председателят на Президиума на БиХ във Вашингтон обсъжда евроатлантическата интеграция, а в същото време заместник-председателят на парламента на БиХ Небойша Радманович казва, че процесът на получаване на членство в НАТО е спрян.

Той твърди, че няма програма за реформи, че интеграцията в НАТО е спряна и че те ще се държат по същия начин в новия Министерски съвет. Ако въпреки това бъде избран Министерски съвет, аз ще бъда първият, който ще поздрави Милорад Додик. Това ще е знак, че той е бил по-упорит и е смачкал партньорите си, с които се е съгласил, и че програмата за реформи е била погребана завинаги, и също така ще е проверка за отхвърлянето на членството, заяви Игор Църнадак.

 

Коментар на БА

Последствията от битката в Президиума на БиХ по темата членство в НАТО и реформи има много по-далечни последствия. В действителност става дума за блокиране на БиХ като функционираща и способна да взема решения държава и постепенното и превръщане в не състояла се държава, което пък може да отпуши апетитите на Република Сръпска за присъединяване към Сърбия.

Русия държи преки контакти с ръководството на сръбската част от ръководството на БиХ, които в много отношение получиха самостоятелност дори по отношение на Белград.

В този смисъл, дори ангажиране на Вучич и Дачич, в хода на преговорите между Сърбия и Косово, при посредничеството на САЩ, с по-мека позиция по ситуацията в БиХ, няма да има ефект върху Додик и компания.