Tvzvezda.ru: Лавров: Турските власти нарекоха обвиненията срещу Москва за недоразумение

Tvzvezda.ru: Лавров: Турските власти нарекоха обвиненията срещу Москва за недоразумение

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tvzvezda.ru: Лавров: Турските власти нарекоха обвиненията срещу Москва за недоразумение

 

Турция няма да възобнови военната операция “Източник на мир” на сирийско-турската граница. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

Според ръководителя на руското външно министерство турските власти по време на разговор с руския посланик са заявили, че Анкара е доволна от съвместната работа с Руската федерация, всички постигнати споразумения в Сочи се изпълняват.

Увериха нашият посланик, че е станало недоразумение,  и че никой в ​​Анкара не е поставял под въпрос работата, извършена от Русия, нито г-н Чавушоглу, мой колега и приятел, нито г-н Калин (специален съветник на президента) относно възобновяването на операцията„ Източник на мира” – цитира „Интерфакс“. По-рано беше съобщено, че турският външен министър Мевлют Кавусоглу твърди, че Москва и Вашингтон все още не са изпълнили напълно споразумението с Анкара за Сирия. Министерството на отбраната на Руската федерация отговори, че Русия напълно си е спазила и продължава да спазва разпоредбите на меморандума от Сочи.

 

Коментар на БА

Заплахата на Ердоган че ще възобнови операцията в Сирия, този път срещна отпор и от Русия и от САЩ, макар и по различни причини. Руската реакция се оказа студен душ за Анкара, като демонстрира, че Турция не държи главните козове в ситуацията и че опитите и за заиграване между Вашингтон и Москва, нямат шанс за успех. По-активната роля на Москва в районите, от които се изтеглят САЩ, не дава никакво предимство на Ердоган. Напротив. Основната цел на Кремъл е да подкрепи Асад при възстановяването на контрола върху цялата територия на Сирия. При това положение всяко едностранно действие на Анкара извън строго начертаните договорености с Русия и САЩ, ще и коства подобни дипломатически унижения.