News.ru: Асад нарече Ердоган враг на Сирия и отказа да се срещне с него

News.ru: Асад нарече Ердоган враг на Сирия и отказа да се срещне с него

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


News.ru: Асад нарече Ердоган враг на Сирия и отказа да се срещне с него

 

Сирийският президент Башар Асад нарече главата на Турция Реджеп Ердоган враг. Той не смята за възможно да се срещне с политик, чиито войски “окупират” територията на Сирия.

Не мисля, че този, който окупира нашите земи, ще бъде приоритет за срещи. Ние не сме против принципа на преговори с врагове, още повече, че не считаме турците за врагове. Турският народ ни е съсед, имаме обща история и не можем да ги наречем наши врагове. Врагът е Ердоган, неговата политика и кликата му, заяви сирийският лидер в интервю за RT. На 9 октомври Турция стартира военната операция „Източник на мир“ в Североизточна Сирия. Анкара настоява, че целите на кампанията са борбата срещу терористите и създаването на защитна буферна зона, където сирийските бежанци могат да се върнат. САЩ изтеглиха войските си от Сирия.

На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Сирия след среща между американския вицепрезидент Майкъл Пенс и турския лидер Реджеп Ердоган в Анкара. Президентът Доналд Тръмп благодари на турския лидер, като отбеляза, че милиони животи ще бъдат спасени благодарение на това решение. На 8 ноември Ердоган не изключи възобновяването на военните операции в североизточна Сирия, пише News.ru.

 

Коментар на БА

На пръв поглед изказването на Башар Асад би следвало да постави Русия и президента Путин в трудно положение. Напротив, руският президент усилва значението и ролята си, когато Асад и Ердоган са в конфликт, като и двете страни имат нарастваща потребност от неговото посредничество. Казаното от Асад не е нищо ново, ако се направи справка за оценките му в миналото за турския президент. В новия контекст на взаимоотношения, той просто маркира територия на „задължително“ говорене като лидер на своята страна, в която има различни групи и на които разчита да се обединят пред опасността от агресивен и неоотомански Ердоган. Но ако Путин има нужда от подобна среща в обозримо бъдеще няма съмнение, че той е в състояние да я организира. Ако не се състои, то Асад няма да бъде причината.