Cnbc.com: Русия прие закон за изключване на интернет от останалия свят

Cnbc.com: Русия прие закон за изключване на интернет от останалия свят

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Cnbc.com: Русия прие закон за изключване на интернет от останалия свят

 

Нарича се Онлайн желязна завеса.

В петък влезе в сила спорен закон, който дава възможност на Русия да се опита да изключи интернет от останалия свят. Притеснените критици се опасяват, че мярката ще насърчи онлайн цензурата.

Кремъл казва, че законът за “суверенния интернет”, който беше подписан от президента Владимир Путин през май, е мярка за сигурност за защита на Русия в случай на извънредна или чужда заплаха като кибератака. Законът ще позволи на Москва да засили контрола върху интернет в страната, като насочва уеб трафика чрез контролирана от държавата инфраструктура и създаде национална система от имена на домейни.

На теория мярката би позволила на Русия да управлява собствени вътрешни мрежи, които биха могли да работят независимо от останалата част на световната мрежа.

 

Коментар на БА:

Мнозина смятат, че основният ефект на този нов закон е повишената способност за наблюдение на интернет активността и цензурата. Факт е обаче, че когато става въпрос за мониторинг на вашата интернет активност, хората във властта са в състояние да го направят. Полицията може да поиска информация за дейността на всеки потребител и вашият доставчик на интернет услуги е длъжен да я предостави. Този закон не променя много мита за неприкосновеността на личния живот онлайн, освен да предостави на Кремъл повече инструменти за изключване на VPN. Този закон обаче дава на Кремъл окончателното господство над възможността за пълно „изключване“ на интернет и конкретно да цензурира думи, ако се наложи спешна ситуация, подобно на защитната стена в Китай. Разликата е, че Русия работи в „clearnet” от десетилетия, докато Китай винаги е имал някаква защита. Ще бъде доста по-трудно и невъзможно руското правителство да избута гражданите си зад завесата, след като те виждаха светлината на безпрепятствен интернет от десетилетия наред.