Ria.ru: Депутат заяви, че Русия може да помогне в преговорите на Сърбия и Косово

Ria.ru: Депутат заяви, че Русия може да помогне в преговорите на Сърбия и Косово

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Депутат заяви, че Русия може да помогне в преговорите на Сърбия и Косово

 

Участието на Русия в процеса на преговори между Сърбия и самопровъзгласилото се Косово може да го премести от „мъртвата точка“, заяви Елена Панина, член на комисията по външни работи на Държавната дума.

“Съединените американски щати и Европейският съюз не са направили нищо от двадесет години, за да разрешат най-належащите проблеми между Белград и Прищина. Когато ” арбитрите ” чуват само едната страна – Косово, тогава всякакви преговори са априори обречени на провал”, каза Панина пред РИА Новости.

Депутатът отбеляза, че Русия има богат опит в разгадаването на най-сложните геополитически и междуетнически противоречия.

“Потенциалът на Русия ще помогне да се раздвижат нещата. Москва, като платформа за преговори, може да удовлетвори всички, които се интересуват от нормализиране в центъра на Европа, където от много години цари беззаконие”, заяви депутатът от Държавната дума.

 

Коментар на БА

След назначаването на Матю Палмър за специален представител на САЩ по преговорите между Сърбия и Косово и проведените от него срещи се очертават реални възможности за напредък. В тази посока са и думите на сръбския президент Вучич относно готовността на Белград да направи нужните компромиси. Ясно е, че Вашингтон е в състояние да наложи своята воля и върху Прищина в рамките на нужния взаимен компромис.

И тук за Москва се оказва, че няма роля. А амбициите и да влияе върху ситуацията в Западните Балкани минава и през участие под някаква форма в решаването на спора между Сърбия и Косово. Това е сърцевина на политиката на Путин, която се стреми към място и роля на Москва в решаването на всички възможни конфликти. Изглежда апетитите на Кремъл са нараснали експоненциално след Сирия, където Русия се стреми да реши проблемите без оглед на участието на западни страни.

А в Украйна без участието на САЩ.

Не е изключено като претекст за участие в двустранните преговори при посредничеството на Палмър, Русия да провокира някакво изкуствено напрежение или да внуши на Белград че е в негов интерес да има до себе си руски посредник. Проблемът е, че Русия няма никакви отношения с Косово и този дефицит я дисквалифицира от ролята на посредник.