Ria.ru: Сръбският президент заяви, че няма пари за закупуване на С-400

Ria.ru: Сръбският президент заяви, че няма пари за закупуване на С-400

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Сръбският президент заяви, че няма пари за закупуване на С-400

 

Сърбия няма пари за закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400, заяви президентът Александър Вучич по националната телевизия.

“Видях, че това е невероятно оръжие. Но нямаме намерение да го купуваме, защото нямаме пари да го платим, тъй като имаме разходи по изграждането на магистрали”, обясни президентът.

Той отбеляза, че Турция, която е придобила вече С-400, има десет пъти по-мощна икономика. Според Вучич „когато имаш такова оръжие, повече никой няма да те нападне“. Въпреки това сръбският лидер подчерта, че Белград вече няма да си позволи „да бъде толкова слаб, както през 90-те години, че дори и да не се опита да се защити“.

“Сърбия е свободна страна и иска да остане свободна. Сърбия е малка държава, заобиколена от държави членки на НАТО. По реакцията за С-400 можете да видите, че другите всъщност искат Сърбия. <…> Ние имаме авиация, която стана много по-силна,  ще засилим противовъздушната отбрана с помощта на ЗРАК „Панцир-С“  и други системи, които не са в списъка със санкции“, добави той. В края на октомври Вучич по време на ученията „Славянски щит“ ​​потвърди, че Белград е поръчал в Русия един ЗРАК „Панцир-С“.

 

Коментар на БА

Тези думи на сръбския президент са повторение на казано от него преди две седмици, по време на ученията Славянски щит в рамките на които бяха тествани ракетните системи С-400. Но още тогава Вучич каза, че Сърбия не може да си позволи този разход. Той обаче допълни тогава, че може да се говори за дългосрочен кредит при изгодни условия и наем. Последните събития обаче и заплахите от санкции от САЩ рязко свиха полето за маневриране, на което разчиташе Вучич за да позиционира оптимално своите интереси и искания към ЕС и САЩ. Най-големият проблем на Вучич е да съчетае самодостатъчност във военно отношение, което предполага значителни средства за въоръжение, като по-голяма част от тях ще бъдат руски, предполагащо ръст на руското военно присъствие, и синхронизирането на тези национални усилия с колективната система за отбрана на НАТО, която да не ги възприема като заплаха.Трудна, до невъзможност задача.