Tass.ru: Песков заяви, че няма точни срокове за пускане на „Турски поток“ и „Силата на Сибир“

Tass.ru: Песков заяви, че няма точни срокове за пускане на „Турски поток“ и „Силата на Сибир“

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tass.ru: Песков заяви, че няма точни срокове за пускане на „Турски поток“ и „Силата на Сибир“

 

Точните дати за пускане на газопроводите “Турски поток“ и „Силата на Сибир” все още не са определени. Това заяви говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали руският лидер Владимир Путин планира  лично да участва в пускането на тези газопроводи. “Засега точни срокове за стартиране на тези проекти – няма”, каза той.

По-рано източници на ТАСС съобщиха, че „Газпром“ и Китай са се договорили за  датата на тържественото пускане на газопровода „Силата на Сибир“, през който на 2 декември ще започнат доставките на руски газ за Китай. Министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак заяви, че газът ще премине през тръбопровода по първата линия на Турски поток от 1 януари 2020 г.

Ръководителят на “Газпром” Алексей Милър каза по-рано, че изграждането на проекта върви преди определения срок, така че доставките за Китай през северната част на „Хейхе-Чанлин“ ще започнат предсрочно – от 1 декември 2019 г. Първоначално пускането на газопровода беше планирано за 20 декември.

По газопровода „Силата на Сибир“ газът от източносибирските находища (Чаяндински в Якутия и Ковиктински в Иркутска област) ще се транспортира както до вътрешния руски пазар, така и за износ в Китай. На 21 май 2014 г. беше подписано споразумение за „източния“ маршрут (тоест „Силата на Сибир“) с китайската CNPC, експортният капацитет на газопровода е 38 милиарда кубически метра годишно. Милър съобщи, че допълнителните доставки на газ за Китай чрез газопровода “Силата на Сибир” могат да възлязат на 5-10 милиарда кубически метра годишно. На 9 октомври “Газпром” обяви, че е завършил процеса на пълнене на газопровода “Силата на Сибир”. Газ от Чаяндинското находище е транспортиран до граничната станция за измерване на газ в района на Благовещенск. Така линейната част на газопровода беше подготвена за началото на доставките на тръбопроводи за Китай. “Турски поток” ще премине по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Първата тръба е предназначена за доставка на турския пазар, втората – за доставки до страните от Южна и Югоизточна Европа.

 

Коментар на БА

Песков внесе доза реализъм в ентусиазма на пропагандаторите, главно защото Путин, трябва да държи дистанция от обещаващите в случай че обещанията не им се изпълня. В казуса Турски поток още няма окончателно споразумение между Боташ и Газпром, а и президентите на двете страни няма достигната договореност за условията, включително цените. На всичко отгоре в Турция се оформя устойчив излишък от природен газ в Турция, който не може да намери пазар. Това подкопава преговорните позиции на Газпром по отношение на турския пазар и го прави по-агресивен по отношение на количествата, което трябва да пласира извън Турция, през България, за да се оправдаят свръхинвестициите.