Ria.ru: Вучич обяви готовността на Сърбия да направи компромиси в диалога с Косово

Ria.ru: Вучич обяви готовността на Сърбия да направи компромиси в диалога с Косово

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Вучич обяви готовността на Сърбия да направи компромиси в диалога с Косово

 

Сръбските власти очакват преговорите да продължат с косовско-албанските власти след два до три месеца и са готови за компромисни решения, заяви президентът Александър Вучич след срещата със специалния представител на Държавния департамент на САЩ Матю Палмър.

Палмър прави обиколка на Балканите, преди това посети Прищина и проведе срещи с косовски албански политици, както и с представители на малките партии на косовските сърби. В понеделник  той проведе разговор със сръбския президент Вучич при затворени врати, след което те направиха изявления пред медиите.

“Сигурен съм, че по въпроса за Косово и Метохия, до два или три месеца ще постигнем нужните условия,за да продължим диалога. Искаме диалогът да бъде сериозен, отговорен и да доведе до компромисно решение”, каза сръбският президент след срещата.

„Сърбия е готова на компромиси, но не е готова да унижава, омаловажава собствения си народ в Косово и Метохия и в цялата държава“, каза Вучич.

 

Коментар на БА

Смекчаването на тона на президента Вучич, особено след поредицата от визити и демонстрация на „алтернатива“ в контактите с Русия, включително ученията, в които бе демонстрират комплекса С-400, е свързано с критиката, която сръбския президент получи от американския пратеник Матю Палмър и предупреждението, че заиграване с Русия и внос на руско оръжие може да доведе до санкции срещу Сърбия и Вучич.

В същност САЩ останаха единствените посредници, които могат да принудят и Сърбия и Косово да направят допустими компромиси, без нито една от страните да се чувства ощетена.

Това ще отпуши и интеграционния процес в рамките на ЕС и НАТО и стабилизира обстановката в Западните Балкани.