Lenta.ru: Още четири държави удължиха санкциите срещу Русия

Lenta.ru: Още четири държави удължиха санкциите срещу Русия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Lenta.ru: Още четири държави удължиха санкциите срещу Русия

 

Албания, Норвегия, Украйна и Черна гора се присъединиха към решението на Европейския съюз да удължи санкциите срещу Русия. Това се съобщава на уебсайта на Съвета на ЕС.

Ограничителните мерки бяха удължени с шест месеца до 15 март 2020 г. Под санкциите са 170 физически лица и 44 юридически лица на Русия и Украйна, които според ЕС заплашват териториалната цялост, суверенитет и независимостта на Украйна. Страните подкрепиха решението на Европейския съюз от 12 септември за разширяване на индивидуалните санкции срещу редица руски и украински граждани и компании, сред които главно представители на правителствени органи и военни части на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

 

Коментар на БА

Списъкът на страните, които се присъединяват към санкциите на ЕС спрямо Русия във връзка с агресията срещу Украйна включва две страни от Западните Балкани. Едната от тях – Черна гора е традиционен обект на руско внимание, което доведе и до кризата с проваления опит за преврат, а другата Албания е обект на засилен руски бизнес интерес, който вън от съмнение се координира в Кремъл. Пример са няколко видни сделки с участието на руски капитали, включително последната за придобиване на телекомуникационна компания, при посредничеството на ВТБ клона в България и български бизнесмени. Именно широкия санкционен списък и включването на тези страни към мерките на ЕС, дават възможности на посредници да играят своята роля.