Tass.ru: Българският премиер коментира причините за изгонването на руския дипломат

Tass.ru: Българският премиер коментира причините за изгонването на руския дипломат

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tass.ru: Българският премиер коментира причините за изгонването на руския дипломат

 

Българският премиер Бойко Борисов коментира в петък причините за изгонването на руския дипломат. В интервю за bTV Борисов заяви, че дипломатът едва ли не, се е опитал да вербува високопоставен служител с достъп до класифицирана информация.

“Не се поддавамe на външен натиск: когато много държави – наши партньори – гонеха руски дипломати [във връзка със случая “Скрипал”), ние не го направихме. Но когато дипломат на високо ниво вербува шефовете ми, реагираме моментално. Показахме не само политическа воля, но също така посочихме недопустимостта да има намеса в нашите вътрешни работи и да вербуват нашите хора”, каза Борисов. Според него човекът, когото са се опитали да вербуват, е докладвал това на съответните власти.

„Надявам се руската страна да оцени работата, която свършихме“, добави премиерът. Борисов изясни и причините за отказа за издаване на виза на военното аташе на Руската федерация, който трябваше да започне работа в руското посолство в София, като каза, че този „руски гражданин е в санкционните списъци“. Ръководството на България обяви във вторник руския дипломат за персона нон грата, във връзка с която по-рано прокуратурата започна дело по обвинение в шпионаж. Прокуратурата твърди, че служителя на руското посолство е събирал държавна тайна информация относно интересите на България, ЕС и НАТО, включително е провеждал тайни срещи и е вербувал български граждани.

 

Коментар на БА

Реакцията на руската страна е необичайно мека. Реагираха в Госдумата, в МИД – заместник министър и говорител, реагираха и руските медии, но подчертано сдържано. В рамките на рутинната реакция – ще реагираме реципрочно, но забавянето на обявяването на ответната мяра няма друго обяснение, освен българските местни избори. Или други очаквани ползи, като например преминаването на допълнителни военно-транспортни самолети на път и от Сърбия при обслужване на военния мост между Русия и Сърбия.

В този дух е и отразяването на новината в Русия, като официалните СМИ се задоволяват с излагане на хрониката без особени коментари. Това също показва за преднамерена резервираност, която се обяснява с интерес.