Vz.ru: Западът критикува българския премиер за ученията на С-400 в Сърбия

Vz.ru: Западът критикува българския премиер за ученията на С-400 в Сърбия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Vz.ru: Западът критикува българския премиер за ученията на С-400 в Сърбия

 

Българският премиер Бойко Борисов разреши на руските самолети да доставят системите С-400 в Сърбия през България и това „разяри партньори“ от Запад, пише сръбският вестник Evening News.

Според съобщения в медиите, Белград се опасява, че НАТО ще се намеси в доставката на вече закупения комплекс “Панцир-С” в Сърбия, тъй като България вече беше остро критикувана от съюзниците на НАТО за това, че е разрешила на руските самолети да доставят С-400 и „Панцир-С“ на упражненията „Славянски щит“ ​​през територията на страната.

Изданието отбелязва, че българският премиер Бойко Борисов е „изиграл значителна роля“ в доставката на руското оръжие за учения в Сърбия. Предполага се, че той лично е подписал разрешението за полет на руския самолет. Това според „Вечерните новини“ е предизвикало сериозни оплаквания срещу него от Запада. Медиите отбелязват, че по време на упражненията на „Славянски щит“ ​​от въздушното пространство на Босна и Херцеговина в продължение на два дни, два самолета НАТО, B-350 и Global 6000, са наблюдавали ученията.

 

Коментар на БА

В контекста на разкритията за много повече полети от официално обявените, които са преминали през България от Русия на път за Сърбия, действително в НАТО се повдигат редица въпроси относно действителните намерения на София в снизходителното отношение към преминаването на въоръжения и войски над България. Особено в контекста на официално изразената позиция на Кремъл, че е готов да защитава Сърбия срещу НАТО, включително с прехвърлянето на въоръжения и войници. Интерпретациите са именно в тази посока. Белград действително има основание да се страхува, че след скандалите българският министър председател ще загуби ентусиазъм да разрешава нови прелитания. В това число и във връзка с обмисления от президента Вучич вариант за вземане на С-400 на дългосрочен кредит. В същото време е странно, че този материал се появява само в белградски вестник „Вечерни Новости“.