Rusmonitor.com: Московските власти неочаквано се съгласиха за провеждането на “Руския марш”

Rusmonitor.com: Московските власти неочаквано се съгласиха за провеждането на “Руския марш”

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rusmonitor.com: Московските власти неочаквано се съгласиха за провеждането на “Руския марш”

 

Противно на разпространената по-рано информация, че за първи път от 2006 г. московските власти отказват на организаторите на „Руския марш“ да се проведе, днес стана известно, че кметството е преразгледало решението си и се е съгласило за провеждането на ежегоднното националистическо събитие.

Това се съобщава в анонса на Коалицията на националистите, представляваща московския „Организационен комитет на руския марш 2019 г.“. Организационният комитет включва представители на няколко организации, включително, както те наричат ​​себе си, национални идеалисти от Комитета “Нация и свобода” (КНС) , както и леви националисти от “Асоциацията на народната съпротива” (АНС).

По-рано организаторите на шествието получиха официален отказ, след което според съобщенията те са били принудени да се обърнат към съда. В анонса се казва още, че акцията ще се проведе на 4 ноември от 13 00 часа в Люблино. Съобщава се, че националистите възнамеряват да протестират “срещу прехвърлянето на руски земи към Китай, срещу заместващата ги имиграция, срещу режима, при който руснаците умират!”

Междувременно, заслужава да се отбележи, че „Руският марш“, който беше шествие на хиляди, през последните години непрекъснато губи своята численост. Например „Руският марш“ през 2018 г. събра само няколкостотин души. Особено рязък спад на интереса към „Руския марш“  има сред националистите и техните симпатизанти настъпи след анексията на Крим и руската агресия в Донбас. Не на последно място, това се случи, защото дясната „общност“ се потопи в бита на безкрайни раздори въз основа на отношенията по кримския проблем и по-широките украински проблеми. Стана ясно , че националистите са разделени приблизително наполовина – тези, които подкрепят руската агресия и тези, които я осъждат.

 

Коментар на БА

Режимът на Путин има специално отношение към руските националисти и ги държи под контрол. Не случайно той е най-уязвим именно по националистическа линия заради предаването на огромни територии в Сибир под контрола на Китай, включително на неизгодните концесии за дърводобив, които обезлесиха територия с мащаба на България.

Това, което той успя да направи за да управлява този риск е да раздели националистите и сега в Люблино /традиционно място / се провеждат няколко отделни протеста и митинга. Очаква се тази година броят им да бъде по-голям от миналогодишните – няколко стотин души на най-многобройния митинг.

Разрешението на московските власти означава, че Путин просто не смята националистите за приоритетна заплаха и може да им позволи публична активност, включително и на групите, което са против руската агресия в Източна Украйна. Анексията на Крим не е спорен въпрос.