Eadaily.com: Прогнозират бедствия на Балканите

Eadaily.com: Прогнозират бедствия на Балканите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Eadaily.com: Прогнозират бедствия на Балканите

 

Премиерите на Унгария и Словения Виктор Орбан и Марян Щарец поискаха от Европейския съюз да ускори преговорите със Сърбия за присъединяване към съюза. Те заявиха това по време на среща на 28 октомври в Будапеща.

Според Орбан „частта от Балканите, която все още е извън ЕС, не може да се успокои и стабилизира без развитието на Сърбия“. Той също така подчерта, че разширяването на ЕС е въпрос на геополитика и предупреди за негативните последици от спирането на този процес, съобщава словенската информационна агенция СТА. Марян Шарец от своя страна подчерта, че ЕС трябва да се стреми да задълбочи отношенията си със Сърбия, тъй като “всички са заинтересовани от стабилни Западни Балкани”. Орбан и Шарец изразиха недоволство от решението на ЕС да не одобри началото на преговорите за присъединяването на Македония и Албания към Европейския съюз. Междувременно бившият шведски премиер и специален представител на ЕС за бивша Югославия Карл Билт написа в своята статия за „The Washington Post“, че ЕС е изправен пред „стратегическа катастрофа“ на Западните Балкани, сравнима с Brexit. Миналата седмица Франция блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, въпреки препоръката на Европейската комисия и желанието на други страни-членки. Подобно решение може да съсипе стратегическия подход на ЕС към Балканите, който се изгражда от няколко десетилетия“, пише Билд. Според дипломата френското вето е насочено не само срещу Македония и Албания, но и срещу целия процес на разширяване на ЕС на Западните Балкани.

 

Коментар на БА

Виктор Орбан изтъква широко споделяни аргументи в региона, но има нещо смущаващо, че базира основния си аргумент на геополитическата целесъобразност от приемането на Сърбия и другите страни от Западните Балкани. Това е покана за бедствие, тъй като внушава „къса писта“ и компромиси при изпълнението на критерии за сметка на геополитика. Подобно говорене налива вода в мелницата на скептиците в Западна Европа и със сигурност вместо да приближава, отдалечава вероятността от скорошна дата за стартиране на преговори и за приемането на Сърбия, Албания и Северна Македония. Той разбира се има и особена причина да настоява Сърбия да бъде приета ускорено в ЕС, за да приобщи унгарското малцинство във Войводина.