Rossaprimavera.ru: НАТО може да създаде военноморска база в Албания

Rossaprimavera.ru: НАТО може да създаде военноморска база в Албания

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rossaprimavera.ru: НАТО може да създаде военноморска база в Албания

 

НАТО обмисля създаването на военноморска база в Албания, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 28 октомври след разговори с албанския президент Илир Мета в Тирана.

“Албания играе важна роля в НАТО, това е важно както за нея, така и за НАТО”, каза Столтенберг. НАТО вече инвестира във въздушна база в Албания и все още не е взело решение за изграждането на  военноморска база.

„Но това е нещото [изграждане на военноморска база], което се разглежда от нашето военно ръководство и нашите военни експерти. Въз основа на това НАТО ще вземе решение “, подчерта генералният секретар на НАТО.

Напомняме, че през 2009 г. Албания се присъедини към НАТО.

През август 2018 г. тя обяви изграждането на първата авиобаза на НАТО на Западните Балкани в албанския град Кучова.

 

Коментар на БА

Новината за възможното изграждане на военно-морска база на НАТО в Албания, която би допълнила и авиобазата в Кучова, обяснява засиления интерес на Русия, руските специални служби и руския бизнес към Албания. Поредица от сделки в последно време говори за промяна в руската външна политика по отношение на тази балканска страна.

Да припомним, че Русия имаше планове да направи собствена военно-морска база в Черна гора, но неуспелия опит за преврат, сложи точка на тези надежди.

При отсъствието на възможност за собствени бази, Русия се насочва към алтернативна стратегия за дестабилизация в тези страни и усилване на влиянието си до степен да може да се блокират плановете на НАТО.