Ura.news: “Турски поток” може да бъде в опасност след изгонването на руски дипломат от България

Ura.news: “Турски поток” може да бъде в опасност след изгонването на руски дипломат от България

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ura.news: “Турски поток” може да бъде в опасност след изгонването на руски дипломат от България

 

България може да откаже изграждането на част от международния газопровод от Русия до европейската част на Турция. Това мнение беше споделено с URA.RU от политолога, експерта от Международния институт за хуманитарни и политически изследвания Владимир Брутер.

 

„България не може да оказва натиск върху Русия. Те могат да откажат да построят частта си от „Турския поток“, но за Русия това не е критична ситуация “, заяви Брутер, коментирайки историята за изгонването на руския дипломат от България след разследване за шпионаж. Според него този инцидент е „изсмукан от пръстите, защото е ясно, че хората, които работят в посолствата, са служители на специалните служби“. „Същото се отнася и за българското посолство в Русия“, отбеляза експертът. По-рано България изгони руски дипломат след разследване за шпионаж. Срещу политика е образувано наказателно дело заради съмнения, че през септември 2018 г. дипломатът е събирал информация, минаваща като държавна тайна, отбелязва „Ридус“. По-късно разследването беше прекратено, тъй като обвиняемият има дипломатически имунитет, пише канал 360. Руското посолство в България отказа да коментира тази история, отбелязва RT.

 

Коментар на БА

В статията се правят няколко интереси внушения с ранг на спекулация. Първо, че България щяла да спре Турски поток през България, но това не можело да окаже натиск върху Русия. И двете части на това съждение са свръхспекулативни и по същество неверни. България не може да спре изграждането на Турски поток през България, тъй като вече са подписани договорите, дадени са авансовите плащания и спирането би причинило значителни неустойки. Това че на Русия и е все едно, дали ще може да транспортира газ през България също е невярно, тъй като преговорите за транзит през Украйна вървят трудно и на този етап неуспешни. Газпром просто няма друг ход. Второ, интересна е тезата, че „хората, които работят в посолствата са служители на специалните служби“, което е пресилено, но вероятно отразява характера на руската дипломатическа служба.  Не, нито България, нито която да е друга държава, която приема руски дипломати не предполага, че те всички работят за службите. Напротив, има Виенски конвенции, които точно регламентират с какво може и с какво не може да се занимава един дипломат. Важно уточнение е, че дипломатът е събирал през 2018 година информация, която се смята за държавна тайна, доста дълъг период от действието и санкцията.