Stripes.com: Русия разполага със зенитни ракети S-400 в Сърбия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Stripes.com: Русия разполага със зенитни ракети S-400 в Сърбия

 

Русия е разположила своят зенитно-ракетен комплекс S-400, усъвършенстваната система, за учения в Сърбия, което предизвика триене между САЩ и Турция, че се приближава до границата с съюзниците на НАТО.

Транспортните военновъздушни сили на Русия транспортираха ракети S-400 Triumf до военновъздушна база близо до Белград в четвъртък заедно с батерия за противовъздушни ракети със среден обсег Pantsir-S – съобщават от руското министерство на отбраната.
И двете системи е планирано да участват в съвместно руско-сръбско противовъздушно учение, известно като Славянски щит, съобщи министерството. За първият път подразделението S-400 ще участва във военно учение в чужда държава, се казва в изявлението.
„Ние поръчахме Pantsir-S“, заяви сръбският президент Александър Вучич по време на церемонията в четвъртък. „Ще го видя в събота, а утре ще видя S-400 на ученията „Славянски щит“.

 

Коментар на БА

По петите на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, който обяви, че Белград и Москва извършват “сложни взаимни операции”, за да защитят своите глобални интереси, транспортирането на ракетната система над членката на НАТО България още повече показва вероятността на геополитическото влияние на Русия в региона и подчертава близките отношения на сърбите с Русия. Сърбия последователно разчита на Русия за военни технологии, газ и подкрепа в отказа си да признае независимостта на Косово, вероятно заради малката цена на отказ от тесен съюз с НАТО. ЕС ще трябва да обмисли сериозно разполагането на S-400 преди обсъжданията относно влизането на Сърбия в съюза и по въпроса за благословията на България да се превърне в руски газопровод за нуждите на Белград.
Членът на НАТО България даде разрешение за прелитане на товарен самолет AN-124.