Kommersant.ru: Кремъл нарече неочаквана идеята на Киев за разпускане на ДНР и ЛНР

Kommersant.ru: Кремъл нарече неочаквана идеята на Киев за разпускане на ДНР и ЛНР

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Kommersant.ru: Кремъл нарече неочаквана идеята на Киев за разпускане на ДНР и ЛНР

 

Идеята на Украйна за разпускане на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) беше неочаквана за всички участници във “нормандския формат”, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент. Според него става въпрос за „нови въведения“ от украинска страна.

„В този момент идват нови въведения от украинска страна. Тук спокойно може да се каже, че такива нови въведения са много неочаквани за Москва, за Берлин и за Париж “, коментира г-н Песков инициативата на Киев. Според него сега е трудно да се коментира идеята за разпускане, тъй като все още не е ясно дали това означава отклонение от споразуменията от Минск и от по-ранни ангажименти.

Припомняме, че ден по-рано прессекретарят на представителя на Киев по време на разговорите по Донбас Леонид Кучма обяви готовността на Украйна да изпълни политическата част от споразуменията от Минск само след като бъдат изпълнени няколко изисквания, включително „разпускането на квазигрупите на ЛНР и ДНР“. Освен това украинската страна поиска прекратяване на огъня, изтегляне на силите по цялата линия и изтеглянето на чуждите войски и военна техника от Украйна.

 

Коментар на БА

Подобно искане изглеждаше неизбежно на фона на неизбежната федерализация на Украйна в случай на изпълнение на формулата Щайнмайер в оригиналния и вид. Безспорно се създава впечатление за промяна в украинската позиция, след като самия Кучма подписа съгласието за придържане към формулата.

Разпускането на ЛНР и ДНР са логична стъпка, за да се избегне провеждането на изборите в рамките на съществуващи организационни и нелегитимни институционални рамки на непризнатите републики.

Прави силно впечатление, че говорителят на президента Путин се опитва да говори от името на Берлин и Париж.