Tass.ru: Сръбската част на “Турски поток” ще бъде завършена до края на годината

Tass.ru: Сръбската част на “Турски поток” ще бъде завършена до края на годината

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tass.ru: Сръбската част на Турски поток ще бъде завършена до края на годината

 

Сръбската част от газопровода „Турски поток“ ще бъде завършена до края на годината. Това съобщи в понеделник сръбският президент Александър Вучич по време на среща с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, съобщи кореспондент на ТАСС.

“Както бях информиран, всичко е съгласувано. Сърбия очевидно изпълнява всички свои задължения и цялата работа трябва да приключи до края на годината”, каза Матвиенко. В отговор на въпроса на председателя на Съвета на федерацията, дали проектът ще бъде завършен навреме и дали има въпроси към руската страна, Вучич каза: „Скъпа Валентина Ивановна, ние ще завършим всичко, както ви обещахме, преди края на годината. Но мисля че българите няма да направят това. “
“Имаме добро сътрудничество с Унгария и трябва да направим всичко за склада на Банатски Двор. И този процес трябва да бъде ускорен. Нямаме други въпроси”,
подчерта сръбският лидер.

Вучич каза по-рано, че Сърбия планира да увеличи закупуването на руски газ: от 2 милиарда кубически метра до 6-7 милиарда, включително чрез „Турския поток“. Сърбия започна строителството по своя участък от газопровода, без да чака завършването на работата по българския участък. Изграждането на тръбопровод в Сърбия от границата с България до границата с Унгария се извършва от съвместно предприятие на „Газпром“ и „Сърбиягаз“ – Gastrans d. o. o. Novi Sad. Сръбският участък на „Турски поток“ ще започне да доставя газ до края на април 2020 г. Предполага се, че сръбският участък от „Турския поток“ ще започне близо до град Зайчар на границата с България и ще премине границата с Унгария в близост до град Хоргос. Очаква се входящият капацитет да бъде около 13,88 милиона кубически метра газ на ден, изходът – около 10 милиона кубически метра. Проектът “Турски поток” включва полагане на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Първата нишка ще бъде предназначена за доставка на турския пазар, втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

 

Коментар на БА

Сръбският президент Вучич не изненадва с твърдения, които не може да докаже. От цялата дължина на сръбския участък в края на месец септември бяха положени едва една осма част. Освен самото полагане на тръби има много довършителни работи, плюс компресорна станция, което прави твърдението му за „готовност“ в края на тази година политическо пустословие. Не пропуска обаче да се позиционира като по-лоялен съюзник от България.

Подобна оценка заслужават и намеренията за закупуване на три пъти по-големи количества газ от сегашните. В допълнение сръбския министър на енергетиката изрично посочи, че страната се интересува от внос на втечнен природен газ.

Без да получи изключение от трети либерализационен пакет, проектът Турски поток през България не може да достави очакваните количества от 12 милиарда кубически метра руски газ на сръбска граница. Шансовете това да стане, особено след последното решение на Европейския съд, са много малки, да не кажем нищожни.