Rg.ru: Държавната дума отговори на изявление на САЩ за заплахата от Северен поток-2

Rg.ru: Държавната дума отговори на изявление на САЩ за заплахата от Северен поток-2

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rg.ru: Държавната дума отговори на изявление на САЩ за заплахата от Северен поток-2

 

Енергийният комитет на Държавната дума обоснова несъответствието на изявленията на Вашингтон, че пускането на газопровода Северен поток-2 вероятно ще нанесе пагубен удар върху енергийната сигурност на Европа и нейното енергийно разнообразие.

Това предупреждение беше отправено по-рано от американския министър на енергетиката Рик Пери. Той каза още, че влиянието на Русия върху външната политика на ЕС ще се увеличи.

Държавната дума отговори на изявлението с аргумента, че доставките на руски газ са очевидно по-изгодни за европейците.

“Северен поток-2 е поне с 25-30% по-евтин от втечнения природен газ, предлаган от Съединените щати,” RT цитира думите на Игор Анански, първият заместник-председател на комисията по енергетика на Държавната дума. – И това са много пари, като се вземе предвид количеството газ, което Европа консумира. Парламентаристът нарече очевиден факта, че европейските колеги “могат да смятат и видят ползата си от газ от Русия, а не от втечнен природен газ от САЩ”. Освен това Европа вижда, че Руската федерация винаги изпълнява задълженията си. Въз основа на тези съображения европейските власти според него се ръководят от интересите на своята икономика и жителите на техните страни. Това е „в полза на техните държави, а не на САЩ“. Вашингтон се опитва да изисква Европа да се откаже от собствените си интереси.

 

Коментар на БА

Прави впечатление, че в реакциите си от Москва водещите руски политици и журналисти все по-често прибягват до открити неистини, като това, че руският газ е по-евтин от ВПГ с 25 процента, което говори за тоталното надмощие на пропагандните мотиви над търговските. Не случайно в основни пазари като Турция и Италия консумацията на руски газ поради неизгодните условия в нефтеноиндексираните договори пада. Показател за това са растящите задължение по клаузата „вземи или плати“, като вносителите разчитат на по-високи цени през зимата за да ги усвоят. В същност по-голяма част от природния газ в ЕС се продава на борси и там няма разлика между цените на които предлаган природен газ, без значение дали е тръбопроводен или втечен природен газ.  В момента те се движат между 12-14 евро за мегаватчас. За сведение България купува природния газ от Русия на цена 22,5 евро на МВтч. Факти. Неоспорими. Надплащането с 6 евро/МВтч цена води до общо надплащане от над 180 милиона евро на година на Газекспорт.