Ria.ru: ЕС е уморен от санкции, казва Пушков

Ria.ru: ЕС е уморен от санкции, казва Пушков

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: ЕС е уморен от санкции, казва Пушков

 

ЕС е уморен от санкции, има желание да влезе в нов цикъл на отношенията си с Русия, заяви за РИА Новости ръководителят на комисията на Съвета на федерацията по връзки с медиите Алексей Пушков.

Руският сенатор присъства на 15-ата конференция на европейските региони и градове в Залцбург, включително участва в панелна дискусия за Украйна.

„У австрийската аудитория, според мен, се наблюдава умора от конфликта между Европейския съюз и Русия, умора от санкции. Мога авторитетно да кажа, че същото настроение е много силно във Франция, Италия, Гърция, Испания, Словения и Кипър. В немските бизнес среди са почти същите настроения – умора от санкции, желание да  се погледне към бъдещето и да се разбере, че е време да се напусне конфронтационния цикъл и да се влезне в нов цикъл на отношенията с Русия”, каза Пушков.
Според него европейците сега имат трудни отношения с администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, силата на Китай нараства, а Русия в тези условия е естествен партньор за Европа, “това засилва европейския потенциал”.

“Неслучайно Макрон започна процеса на сближаване с Москва. Макрон тук изразява дълбоката тенденция, която съществува в Европа. Това не означава, че санкциите ще бъдат отменени утре, но виждам положителни промени и на тази конференция те бяха забележими и за мен”, – завърши събеседникът на агенцията.

 

Коментар на БА

Пушков потвърждава основна стратегическа линия във външна политика, развитието на привилегировани отношения с Франция и Италия, което се използва, дори в условията на санкции, за постигане на основни цели на руската външна политика, като Минския формат на решение на кризата в Източна Украйна. До този момент обаче въпреки усилията да раздели ЕС, Москва не успява да прекъсне постоянното подновяване на санкциите. Новото, което сега използват от Кремъл, е страхът от настъпващата глобална икономическа криза и от агресивната тарифна война на САЩ, за да представят премахването на санкциите като спасителна и оправдана стъпка от страна на големите страни в ЕС.