Tass.ru: Външният министър на Украйна разказа за трите варианта за развитие на ситуацията в Донбас

Tass.ru: Външният министър на Украйна разказа за трите варианта за развитие на ситуацията в Донбас

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tass.ru: Външният министър на Украйна разказа за трите варианта за развитие на ситуацията в Донбас

 

Министърът на външните работи на Украйна Вадим Пристайко в ефира на канала ICTV заяви, че вижда три сценария за развитието на ситуацията в Донбас – да се преговаря по минските споразумения, ситуацията да се разтегне във времето  или „никога да не се връщаме в тази част на Украйна“.

“Могат да се съставят три варианта. Виждам поне три. [Първо -] да се опитаме да постигнем споразумение в рамките на несправедливия процес,в който влязохме преди много години (Мински споразумения –  ТАСС). Втората тактика е да се разтегля всичко за неопределено време, докато убиват нашите войници и  докато хората от другата страна на линията най-накрая не ни намразят и никога след това, да не можем да си ги върнем. Или третият вариант е никога да не се връщаме в тази част на Украйна “, каза министърът.

Според него „сега президентът на Украйна и целият екип все още се опитват да завършат това, което нашите предшественици са започнали, като се започне с Минск.“ Пристайко също отбеляза, че ако „Минск“ не бъде изпълнен, може да се наложи да се обърнем към международната общност с това ,че „вероятно имаме нужда от мироопазваща мисия между нас ,а най-добре върху цялата окупирана територия“.

 

Формулата на Щайнмайер
На последното заседание на Контактната група за уреждане на ситуацията в източната част на Украйна на 1 октомври, се съгласува график за разделяне и по същото време страните одобриха „формулата на Щайнмайер“ за предоставяне на специален статут на Донбас.
Споразумението за създаване на три пилотни зони за сигурност – в село Луганск, Золотой и Петровски – беше постигнато през септември 2016 г. През есента на същата година тя е завършена в Золотой и Петровски, но с течение на времето украинските войски отново окупират тези територии.

 

Коментар на БА

След протестите в Киев руските медии започнаха обилно да предоставят трибуна на висши представители от екипа на Зеленски в усилията да аргументират тезата за нуждата от придържане към Минските споразумения, като единствено разумен път. Тази теза се налага от начина по който украинския външен министър излага трите варианта, два убийство лоши, за да може публиката да приеме по-малко лошия първи вариант – за минските споразумения.

Първо, макар и предишните власти в Украйна да бяха част от преговорите във Фламандски формат, те умишлено не подписваха формулата Щайнмайер, именно защото, както посочи и самият неин автор, сегашния германски президент, тя има нужда от адаптиране. Именно за да отчете и управлява реалните рискове за сигурността в Украйна.

Явна е координацията между усилията на Макрон и Меркел, в усилията да затворят този казуса за Русия, като премахнат санкциите и оставят Крим в руски ръце.