Rg.ru: Ердоган: Сърбия е ключова страна за мир и стабилност на Балканите

Rg.ru: Ердоган: Сърбия е ключова страна за мир и стабилност на Балканите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rg.ru: Ердоган: Сърбия е ключова страна за мир и стабилност на Балканите

 

Според турския лидер Анкара и Белград демонстрират “силна воля” за развитие на връзки между двете страни. „Сърбия е приятелска страна за нас и ключова страна за мир и стабилност на Балканите“, добави той.

Политикът заяви, че сътрудничеството между Турция и Сърбия е достигнало “идеално” ниво. “Търговският ни оборот възлиза на 1,2 млрд. долара. Наскоро влезе в сила актуализирано споразумение за свободна търговия”, заяви турският лидер. “Заедно с президента Вучич се съгласихме, че нашата краткосрочна цел е 2 милиарда долара, а дългосрочната цел е 5 милиард долара ”

Трябва да се отбележи, че Белград и Анкара са подписали 9 различни споразумения, включително за сътрудничество в областта на отбраната. „Днес, за първи път след разговор между нашите експерти, обсъдих дълбоко сътрудничеството в областта на отбраната с президента Ердоган и очаквам голям напредък след подписването на споразумението за сътрудничество в тази област днес. Нашите експерти изразиха интерес към закупуването на определени видове оръжия и техника в Турция, ние също така изразяваме желанието си да участваме в процеса на трансфер на технологии и създаването на съвместно предприятие в отбранителната индустрия “, каза Александър Вучич.

Междувременно директорът на фондация „Прогресивна политика“ Олег Бондаренко в интервю за РИА „Нов ден“ изрази позицията си, че няма заплаха за Русия при подобна дейност на Анкара на Балканите, напротив – в Москва разглеждат откриващите се възможностите, като друг фактор за балансиране на опитите на Запада да създаде еднополюсен свят.

“Връщането на Турция на Балканите е естествен процес. Три държави винаги са били исторически присъстващи тук: Русия, Турция и Германия. Турция е стратегически партньор на Русия, ерата на негативните отношения между турци и сърби вече е в миналото. Сега Турция се опитва да създаде алтернативна Европа за себе си, защото в онази Европа  на „първите скорости“ не ги взимат, така че те ще създадат своя собствена /зона на влияние/ и имат достатъчно ресурси, повярвайте ми.

Те активно инвестират. В Черна гора например тази година се появиха много малки турски магазини. Следователно Сърбия може да стане надежден партньор на Анкара по въпроса за алтернативното съществуване “, каза Бондаренко.

 

Коментар на БА

Посещението на Ердоган вън от съмнение е благословено и от Москва и от Путин. Стратегическото партньорство между Русия и Турция на Балканите, в това число особено Западните Балкани добива все повече плътност.

Новото при посещението на Ердоган е сътрудничеството в сферата на отбраната, което е насърчено от Москва именно като алтернатива на НАТО и системите за сигурност.

Особено показателно е последното изречение на руският експерт Бондаренко, Русия и Турция се стремят да координират противодействието си срещу ЕС и НАТО, именно като създават предпоставки за алтернативно съществуване, включително на Сърбия, да я насърчат в случаи че преговорите и за членство в ЕС не потръгнат. Той продължава: „Москва разглежда възникващите възможности като друг фактор за балансиране на опитите на Запада да създаде еднополюсен свят“.

Към Русия и Турция, трябва да добавим и Китай, който се възползва от същите мрежи за координация на влияние и инвестиции.