Ria.ru: Киев може да не признае резултатите от изборите в Донбас, заявиха в парламента

Ria.ru: Киев може да не признае резултатите от изборите в Донбас, заявиха в парламента

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Киев може да не признае резултатите от изборите в Донбас, заявиха в парламента

 

Киев може да не признае резултатите от изборите в Донбас, но провеждането им ще даде шанс да се започне диалог с новоизбраните местни власти, заяви депутатът от пропрезидентската фракция във Върховната Рада “Слуга на народа”, ръководителят на парламентарната комисия по външните работи Богдан Яременко.

Контактната група за Украйна по-рано съгласува „формулата на Щайнмайер“, според която законът за специалната процедура за местно самоуправление в определени райони на Донецк и Луганска област влиза в сила временно в деня на изборите и постоянно след публикуването на доклада от изборите на ОССЕ.

“Дори и да не признаем резултатите от изборите, ще разберем колко представителни са местните власти. Това ще отвори определено поле за игра на Украйна. Ще получим поне някои представители, към които можем да се отнасяме с повече толерантност и с които ще можем да си позволим някакъв диалог “, каза Яременко в интервю за „РБК-Украйна“, публикувано в понеделник.

Според него в момента всеки контакт с представители на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР създава големи политически трудности за Киев.

 

Коментар на БА

Прави силно впечатление, че екипът на Зеленски реагира пост фактум, догонва събитията, което рязко увеличи дозата съмнение в украинското общество към полезността и навременността на тези отстъпки към местните власти в Донбас и Лугански и техните руски началници.

Много от сега изтъкваните аргументи са доста „тънки“, като идеята, че приемането на „формулата Щайнмайер“ си струва, само за да може да се тестват настроенията в сепаратистките области, с надеждата че може и да бъде избран проукраински политик с когото централните власти да могат да водят диалог.

Федерализацията на страната е огромен риск и предизвикателство за екипа на Зеленски, и това надделява в общата оценка за шансовете на украинския президент да получи вътрешна подкрепа за своите действия.

Защитата с непризнаването на резултатите от изборите е твърде крехка, защото ще постави страната в положение да не признава избори, което са удостоверени от ОССЕ.