Regnum.ru: Депутат от “Слуга на народа”: Историята с Тръмп не влоши имиджа на Украйна

Regnum.ru: Депутат от “Слуга на народа”: Историята с Тръмп не влоши имиджа на Украйна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Депутат от “Слуга на народа”: Историята с Тръмп не влоши имиджа на Украйна

 

Телефонният разговор между президента Владимир Зеленски и американския лидер Доналд Тръмп, който беше обявен публично, не създаде никакви проблеми за украинската държава и имиджът й не пострада.

За това в интервю пред „РБК-Украйна“, публикувано днес, 7 октомври, заяви представителят на партията “Слуга на народа”, ръководителят на парламентарната комисия по външни работи Богдан Яременко.

Сътрудника на Зеленски каза, че Украйна по същество се е оказала заложник на ситуация в друга държава, „което е много важно за нас“.

„В тази ситуация имаме малък избор – можем да пожелаем на САЩ  да преживеят тази криза възможно най-скоро и да я разрешат по начин, който те считат за законен и правилен. И да продължат сътрудничеството си с Украйна. Все още чуваме много гласове, че тази криза няма да засегне отношенията между САЩ и Украйна. В този контекст не виждам причина да говоря за някаква „токсичност“, подчерта Яременко.

Той каза още, че след като историята стана толкова публична, тя лишава Киев от възможността да „мисли дори“ за опит да играе заедно с една от партиите в американската политика.

„Би било толкова контрапродуктивно, че дори не искам да говоря за това“, обобщи ръководителят на комисията по външна политика на Радата.

 

Коментар на БА

Коментарът на председaтеля на външната комисия на Върховната Рада е типичен за представител на управляващата партия, но мнението, че стенограмата на разговора между Зеленски и Тръмп не е разкрила нелицеприятни страни от характера на украинския президент е пропагандно клише.

Има поне няколко аспекта в критиките към Зеленски, които са безспорни – както уверенията, че новия главен прокурор е негово назначение и може да въздейства върху него. Което противоречи на конституционния признак за разделение на властите.

Второ, сервилния тон във воденето на разговора.

Трето, последвалите изказвания и уверения от самия Зеленски, който действително говори за разследвания срещу сина на Джо Байдън, което няма как да не бъде изтълкувано като вземане на страна. Нещо което Богдан Яременко определя като „контрапродуктивно“.