Kommersant.ru: В Косово победи опозицията

Kommersant.ru: В Косово победи опозицията

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Kommersant.ru: В Косово победи опозицията

 

Според резултатите от извънредните парламентарни избори в неделя в Косово, опозицията „Самоопределение“ и Демократичният съюз на Косово (ДСК) получиха най-много гласове.

Лидерът на “Самоопределение” Албин Курти обяви победа и обяви началото на преговорите с ДСК за формиране на правителството. Очаква се новите власти в Косово да възобновят преговорите със Сърбия за нормализиране на отношенията. С подробности – кореспондентът на “Комерсант” за Балканите Генадий Сисоев.

Лидерът на движението “Самоопределение”, Албин Курти, обяви победата си на митинг на своите привърженици в понеделник вечер.

До тогава ЦИК обяви предварителните резултати от вота в неделя:
„Самоопределение“ получи около 26% от гласовете, Демократичният съюз на Косово – около 25%. Това означава, че партиите, които бяха в опозиция, станаха победителите в изборите в Косово. Демократическата партия в Косово, която управлява през последните 11 години, близка до президента Хашим Тачи, набира около 21%, докато „Алиансът за бъдещето на Косово“ на бившият премиер Рамуш Харадин, е под 12%.

Албин Курти се обяви за новия премиер на Косово и обеща в понеделник да започне преговори с ДСК за формиране на правителството. Според Конституционния съд на Косово се дава мандат за съставяне на правителство на представителя на партията, спечелила най-много гласове на изборите.

Още преди изборите в Косово, в Европа се очакваше победителите да бъдат „Самоопределение“ и ДСК. Тези две партии се ръководят от политици от новата вълна, несвързани със сръбско-албанския въоръжен конфликт през 90-те години и многото му военни престъпления.

Изборите, проведени в Косово, са предназначени да деблокират разговорите, замразени за почти година между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията.

 

Коментар на БА

Новото поколение косовски политици очевидно имат по-големи шансове да постигнат напредък отколкото свързаните с военните действия и престъпления. Въпреки че загубиха изборите, загубилите контролират силовите структури, включително нелегалните групировки, което ще им позволи да се намесят всеки път, когато са заплашени техните интереси.

Новото поколение косовски политици трябва да говори с привърженици на старите подходи сръбски политици, което не е добър знак или предпоставка за успех.

В Москва очакваха този ход за да могат  да установят преки контакти – неофициални с Прищина – което да им позволи да се опитат да играят посредническа роля.  Русия ще продължи да не признава Косово.