Tass.ru: Полските власти казват, че след 2022 г. страната ще се откажe от руския газ

Tass.ru: Полските власти казват, че след 2022 г. страната ще се откажe от руския газ

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tass.ru: Полските власти казват, че след 2022 г. страната ще се откажe от руския газ

 

Полското правителство увери, че след 2022 г. републиката ще може напълно да се откаже от руския газ. Представителят на правителството по  стратегическа енергийна инфраструктура Пьотр Наимски направи изявление пред полското радио.“Сега все още получаваме най-големия, лъвски дял на природен газ от Русия. Това е дългосрочен договор, който действа до края на 2022 г.”, каза той.

Сега получаваме част от вноса през пристанището за газ в Швиноуйшче. Това е доста – вече получаваме около 3 милиарда кубически метра газ годишно. Това са дългосрочни договори с Катар, но доставките от САЩ вече започнаха”, каза Наймски, припомняйки също за изграждането на Балтийска тръба, газопровода, който ще свърже Полша през Дания с норвежкия шелф. “Както този газопровод, така и разширеният терминал [Швиноуйшче] са нашият стратегически изход от зависимостта от Русия. Този проблем ще бъде решен след 2022 г. Целият внос на газ в Полша ще се извърши от различни посоки”, добави представителят на полското правителство. Полша консумира повече от 15 милиарда кубически метра газ годишно. Една трета от този обем произвежда независимо на своя територия, а останалата част внася. Основният доставчик на газ за Полша е Газпром, въз основа на дългосрочен договор, с който страната може ежегодно да купува 10,2 милиарда кубически метра газ. Полските власти заявиха, че страната има желание да намери заместник на доставките на газ от Русия до 2022 г., когато изтича дългосрочния договор с Газпром.

 

Коментар на БА

Въпреки че договора с Газпром изтича след три години, полските власти използват това време за развитие на достоверни алтернативи за доставки и конкуренция на своя пазар. В същност Полша възнамерява да се отказва не от руски газ въобще, а от варианта за доставка по дългосрочен договор с нефтеноиндексирани цени. Полша системно развива проекти за насищане на своя вътрешен пазар с достатъчно алтернативни маршрути за доставка и източници, което още през тази година и позволява да продава газ извън своята територия, с което отнема пазар на руския газ през Германия в Източна Европа.