Kapital-rus.ru: Пуснаха тока. Защо Украйна възобнови вноса на електроенергия от Русия?

Kapital-rus.ru: Пуснаха тока. Защо Украйна възобнови вноса на електроенергия от Русия?

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Kapital-rus.ru: Пуснаха тока. Защо Украйна възобнови вноса на електроенергия от Русия?

 

Руската електроенергия започна да тече обратно към Украйна. Както посочват от руската холдингова компания „Интер РАО, засега износът е в пилотен режим и само с пълно предплащане от украинска страна. В Киев това решение не се хареса на всички. Така представител на Украинската асоциация за ядрен форум заяви, че вносът на електроенергия от Русия всъщност „финансира окупатора“, което застрашава енергийната сигурност на страната. Последният път, когато Украйна е внасяла електричество от Русия, е бил през 2014-2015 г. Повече от 2 милиарда кВтч са закупени поради недостиг на енергия в енергийната система на страната, който възникна поради недостиг на въглища в ТЕЦ, непланирани сривове на атомни електроцентрали и трудни метеорологични условия през зимата. От 2016 г. „Укренерго“ спря да внася руска електроенергия. Решението за отваряне на пазара за руска електроенергия до голяма степен беше принудително – през юли Украйна започна енергийна реформа, забраняваща комбинирането на производството или продажбата на електрическа енергия с нейния пренос. Украйна стартира пазара на електрическа енергия от 1 юли, за да изпълни едно от условията на програмата за сътрудничество между Украйна и МВФ и получаване на макрофинансова помощ от ЕС в размер на 500 милиона евро тази година. Нещо повече, става въпрос за изпълнението от украинска страна на задълженията си като част от прилагането на Третия енергиен пакет на ЕС. Функционирането на свободния пазар предполага, че независимите доставчици ще се борят за правото да доставят енергия на крайния потребител, а цените на енергията ще зависят от конкуренцията. Но това все още не се е случило. Експертите веднага предупредиха, че все още не са създадени условия за енергийна реформа в Украйна. Върховната Рада обаче не подкрепи предложението на президента Владимир Зеленски за отлагане на пускането на нов пазарен модел.

 

Коментар на БА

Проблемът е когато форсираните от международните финансови институции либерализации и реформи „под дулото“ на отказ от финансова помощ, позволяват на руските компании да се възползват и да се наместят сериозно на украинския пазар като започнат да го контролират.

Но това опасение е дежурно, при всякакви варианти на развитие и не може да бъде използвано постоянно като извинение за поредно отлагане на реформи. За това и реформите в Украйна винаги са толкова болезнени, защото се извършват в най-трудното време, при най-трудните условия и с най-големи разходи.