Russian.rt.com: ЕК обяви датата на новите преговори за газа с Русия и Украйна

Russian.rt.com: ЕК обяви датата на новите преговори за газа с Русия и Украйна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: ЕК обяви датата на новите преговори за газа с Русия и Украйна

 

Нов кръг за газови консултации между Русия, Украйна и Европейската комисия е насрочен за 28 октомври. Това съобщи вицепрезидентът на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович.

„Радвам се, че ще проведа следващия кръг от тристранните газови преговори с Русия и Украйна на 28 октомври“, се казва в съобщението в Twitter.

Предишните министерски консултации се проведоха в Брюксел на 19 септември. Шефчович оцени положително техните резултати, отбелязвайки „положителната и конструктивна атмосфера“. Според него в преговорите се е появил импулс. Руската страна предложи да се удължи споразумението за транзит на газ през територията на Украйна за кратък период, освен ако не бъдат въведени нови изисквания на Европейския съюз преди 1 януари 2020 г.

 

Коментар на БА

На тази среща трябва да се отчете реалния напредък в обособяването в отделна компания на преносната мрежа и газосъхранение в Украйна, което е предусловие за договор с нея от Газекспорт, както и за прилагане на европейските регулации за ползване на пренос капацитет в газопроводите и газосъхранението. Спорният момент е в различната интерпретация – Газпром смята, че по европейските директиви може да наема капацитет без да е нужно да има задължителни минимуми – тези 60 милиарда кубически метра, които се поставят от Украйна и ЕК. Вън от съмнение между тези преговори и преговорите по Минските споразумения има пряка  връзка и зависимост.