Argumenti.ru: В Украйна разгласиха възможният „босненски“ сценарий за прекратяване на войната в Донба

Argumenti.ru: В Украйна разгласиха възможният „босненски“ сценарий за прекратяване на войната в Донба

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Argumenti.ru: В Украйна разгласиха възможният „босненски“ сценарий за прекратяване на войната в Донбас

 

Киев няма сили да реализира „хърватския” сценарий в Донбас, който включва военното поражение на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, много по-реалистичен  е „босненски“ сценарий. Това мнение изрази бившият депутат от Върховната Рада Олес Дони.

Според бившия парламентарист Украйна може да използва опит за разрешаване на междуетнически конфликт на територията на Босна и Херцеговина. Както припомни Дони, под натиска на НАТО и Европейския съюз в републиката бяха създадени две равни части – Босненско-хърватската федерация и Сръбската крайна. Тези образувания имат отделни ръководни органи, но над тях има съвместни държавни институции, цитира „ПолитНавигатор“. По-рано беше съобщено, че в ДНР са излезнали със екстремно заявление за нападение на киевските сили за сигурност по всички посоки на фронтовата линия.

 

Комантар на БА

Всеки вариант който включва федерализация на Украйна, което е основна цел на Русия, е мина със забавено действие и вечен инструмент за влияние и намеса на Москва. В контекста на събитията в БиХ и блокирането на общото ръководството при вземането на решение с консенсус от Република Сръпска, само хронифицира конфликта. Единствената причина Русия да се съгласява да преговаря са уверенията на Макрон и Тръмп, че движение по Минските споразумения ще даде повод на ЕС и САЩ да свалят санкциите.Темата с анексирането на Крим остава в страни, което е де факто легитимация на правата на Русия над полуострова.