Kommersant.ru: Депутат от Радата: Украйна само съгласува, но не подписа “формулата на Щайнмайер”

Kommersant.ru: Депутат от Радата: Украйна само съгласува, но не подписа “формулата на Щайнмайер”

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Kommersant.ru: Депутат от Радата: Украйна само съгласува, но не подписа “формулата на Щайнмайер”

 

Ръководителят на комисията по външна политика на Върховната Рада Богдан Яременко заяви, че по време на срещата на тристранната контактна група (ТГК) в Минск украинската страна е съгласувала „формулата на Щайнмайер“, но не я е подписала.

„Никой нищо не е подписал вчера. Представителят на Украйна в групата Леонид Кучма написа писмено до представителя на ОССЕ Мартин Сайдик, че Украйна е удовлетворена от формулировката, договорена от съветниците на държавните глави на нормандския формат в Минск на 1 септември 2019 г. “, написа г-н Яременко във Facebook.

По-рано представителят на Русия в контактната група за Украйна Борис Гризлов заяви, че всички участници в контактната група са съгласували „формулата на Щайнмайер“ за включването й в украинското законодателство. Представителят на действащия председател на ОССЕ Мартин Сайдик, коментирайки резултатите от срещата в Минск, заяви, че членовете на ТГК и представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики „потвърждават текста на формулата на Щайнмайер“ с писма до него. “ Писма, подписани от ОССЕ, руската страна, представители на непризнати републики и Леонид Кучма от Украйна, са датирани на 1 октомври. „Украинската страна приема текста на тази формула“, е написано до подписа на г-н Кучма.

 

Коментар на БА

Реакцията на шефа на важната комисия по външна политика на Върховната Рада е опит за спечелване на време докато президента Зеленски и управляващите се опитат да убедят украинската общественост, че нещата са под контрол и преговорния процес не е извън техния контрол или очаквания. Пресконференцията на президента Зеленски обаче повдигна редица въпроси.