Politnavigator.net: Сърбите блокират разширяването на НАТО в Босна и Херцеговина

Politnavigator.net: Сърбите блокират разширяването на НАТО в Босна и Херцеговина

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Politnavigator.net: Сърбите блокират разширяването на НАТО в Босна и Херцеговина

 

Република Сръбска, като член на конфедерацията, продължава да блокира опитите за интеграция на бившата част на Югославия в НАТО. Това заяви на пресконференция сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Той каза, че Република Сръбска все още е категорично против провеждането на учения на НАТО на своята територия, припомняйки опитите на алианса да маневрира в близкото минало.

„Обществеността знае, че преди година беше постигнато предварително споразумение за провеждане на учения на НАТО на полигона в Маняче, където американските самолети F10, превозващи боеприпаси и бомби с обеднен уран, трябваше да излитат от летището в Баня Лука и да имат цели за унищожаване в Маняче. Когато това предложение стигна до председателството на БиХ, отказах тази възможност и тези маневри не се извършват в момента. Няма самолети F10, няма и единици на НАТО в Маняче“, подчерта Додик.

Той също така увери, че Република Сръбска възнамерява да продължи да блокира опитите за започване на процеса за получаване на План за действие за членство в НАТО на Босна и Херцеговина.

Според Додик сътрудничеството с алианса е възможно само в рамките на програмата „Партньорство за мир“, която се осъществява и от Репубика Сърбия.

“Всички документи, които могат да бъдат подписани с НАТО, трябва да съдържат едно условие – да не включват план за членство”, каза Додик.

 

Коментар на БА

Поредното доказателство, че Република Сръбска е тестов полигон за по-радикална анти-НАТО и друга външна политика, която самият Белград не може да си позволи.

Тази линия касае и членството на страната в ЕС, което на този етап изглежда твърде имагинерно, функция на прогреса на самата Сърбия по пътя към нейното членство.

Влиянието на Русия върху ръководството на Република Сръбска, като част от БиХ, е пряко и относително независимо от това в Белград.

Обърнете внимание – Додик се противопоставя на провеждане на маневри, провеждането на които са интегрална част и от възможна програма „Партньорство за мир“, който уж той приема?!