Regnum.ru: Проектът за АЕЦ „Белене“ в България ще получи лиценз до края на 2019 г.

Regnum.ru: Проектът за АЕЦ „Белене“ в България ще получи лиценз до края на 2019 г.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Проектът за АЕЦ „Белене“ в България ще получи лиценз до края на 2019 г.

 

До края на тази година Българската агенция за ядрено регулиране ще издаде лиценз за технически проект за изграждането на втората атомна електроцентрала в страната – АЕЦ “Белене”. Това съобщи на 1 септември председателят на агенцията Лъчезар Костов по време на церемонията по представяне на лиценз за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

От своя страна министърът на енергетиката на страната Теменужка Петкова съобщи, че българското правителство през ноември ще представи кратък списък на компании и консорциуми, които са изразили интерес да участват в изграждането на АЕЦ “Белене”. Лицензирането на проекта е от решаващо значение, защото ще даде предимство на българската страна в преговорите с потенциални стратегически инвеститори, каза министърът. Припомняме, че в края на август бе обявено, че 13 компании вече са подали заявления за участие в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Седем от тях, включително руският “Атоменергопром” и Китайската национална ядрена корпорация, са готови да действат като стратегически инвеститор. Френско-германската компания Framatome и американската General Electric са готови да действат като доставчици на системи и оборудване за бъдещата атомна електроцентрала.

 

Коментар на БА

Руската преса следи редовно и покрива всякакви енергийни теми, които имат отношение към руските интереси в българската енергетика. Факт е че лицензирането на проекта АЕЦ „Белене“ е предусловие за навлизането в конкретика при преговорите. Но руските медии, за разлика от българските, както е в случая с Регнум, правят разлика между подали оферти като „инвеститори“ и подали оферти като „доставчици“. Напълно е възможно обаче и част от подалите заявка за интерес като „участници“ да са проксита на Росатом, които използват своя ЕС адрес за да маскират руската си свързаност. Това е обичайна практика на руски компании, особено когато става дума за заобикаляне на санкции или други ограничения.