Business-gazeta.ru: Ердоган отказа да посети Русия по покана на Путин

Business-gazeta.ru: Ердоган отказа да посети Русия по покана на Путин

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Business-gazeta.ru: Ердоган отказа да посети Русия по покана на Путин

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган няма да отиде в Русия за Руската енергийна седмица (РЕС). Това съобщи помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков. Думите му са цитирани от Интерфакс.

РЕС ще се проведе в Москва от 2 до 5 октомври. По план, руският президент Владимир Путин ще говори на пленарно заседание на международния форум. Участниците в сесията ще обсъдят международното сътрудничество в енергийния сектор, глобалните енергийни предизвикателства пред правителствата на различни държави, начините и механизмите за тяхното преодоляване.

„По-рано може би ставаше въпрос за участието на определени лидери, но в крайна сметка страните ще бъдат представени на министерско ниво“, каза Ушаков.

Путин покани Ердоган на форума в Москва, по време на посещението си в  Анкара в средата на септември.

„Ще се радваме да видим турската делегация, ако президентът намери време. Освен това ще обсъдим въпросите за инфраструктурата и доставките на газ, като имаме предвид нашия голям проект „Турски поток“. Би било интересно да представим нашата визия за по-нататъшна работа в тази посока“, заяви руският лидер по време на преговорите.

Каква е причината отказът на Ердоган е неизвестна.

 

Кoментар на БА

Обсъждането на темата Турски поток и то в Москва по покана, която напомня привикване, не е точно в стила на турския президент. Турция е в по-силна позиция, тъй като макар да няма договор за внос на газ по Турски поток-1 и договор за транзита на газ по Турски поток -2, страната разполага с достатъчно алтернативи и никак не е притисната.

Напротив, с приближаването на зимния сезон и новата година, Газекспорт ще бъдат в по-голяма зависимост и нужда от договор.