News.ru: Молдовският лидер обвинява правителството в “глухота” към желанията на гражданите

News.ru: Молдовският лидер обвинява правителството в “глухота” към желанията на гражданите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


News.ru: Молдовският лидер обвинява правителството в “глухота” към желанията на гражданите

 

Молдовският президент Игор Додон разкритикува работата на правителството на Мая Санду. Приоритетите на настоящия кабинет не съвпадат с очакванията на гражданите, каза той.

Според ръководителя на републиката хората чакат ръст на заплатите и пенсиите, подобрения в системата на здравеопазването, транспорта и жилищно-комуналните услуги. „Имам чувството, че някои просто не могат или не знаят как да работят за гражданите, те продължават да се оплитат в оправдания, защо не могат да направят нищо, кога трябва  да се започне да се действа“, каза той в интервю за агенция „Трибуна“.
Президентът също така отбеляза, че кабинетът и работната му програма „са формирани набързо“.
На 24 февруари 2019 г. проруската партия на социалистите спечели парламентарните избори в републиката, като държавният глава Игор Додон е неформален лидер.
На второ място се класира Демократическата партия на Молдова, която се недолюбва с Русия. Трето място зае десният проевропейски блок ACUM. Заедно обаче не успяха да се споразумеят за  формиране на правителство. Според конституцията то трябва да бъде създадено в рамките на три месеца от датата на одобрение на изборните резултати на 9 март.
На 7 юни Конституционният съд реши да разпусне парламента. Това решение трябваше да бъде взето от президента Игор Додон, но той не се намеси.
На следващия ден, 8 юни, блокът ACUM постигна споразумение с Партията на социалистите. В резултат на това Мая Санду, лидерът на партия „Акция и солидарност“, сформира кабинет, а шеф на парламента стана лидера на Социалистическата партия Зинаида Гречани.
В резултат Конституционният съд назначи за временно изпълняващ длъжността президент лидера на Демократическата партия Павел Филип и освободи Додон поради разпускането на парламента. Той отказа да се подчини.

 

Коментар на БА

Ситуацията в Молдова и проявите на президента Додон силно напомнят на проявите на българския президент Радев, с дежурни критики към правителство за неспособност да се справи с икономически и най-вече социални проблеми. В това надбягване по популизъм нито Додон, нито противниците му могат да разчитат на радикална промяна в съотношението на силите. Голямо значение за бъдещето на страната ще има намаляване на енергийната зависимост от Русия и опитите за намиране на резервен маршрут през България и Румъния за доставки на руски газ, който обаче няма да реши проблемите на Приднестровието.

Решението на Конституционния съд за отстраняването на Додон е още в сила. Интересно е да проследи как се изменя влиянието и популярността на Додон в „неговата“ проруска Социалистическа партия.

В самия Кремъл текат остри спорове между вариантите за действие на Козак /икономика плюс прагматизъм/ и идеологическия, по хардлайнерски на Сурков.