Пореден пропаганден залп от Москва – Газета.ру: Цигани и разруха: защо българите бягат от страната

Пореден пропаганден залп от Москва – Газета.ру: Цигани и разруха: защо българите бягат от страната

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Пореден пропаганден залп от Москва – Газета.ру: Цигани и разруха: защо българите бягат от страната

Защо руснаците спряха активно да купуват имоти в България

 

Въпреки че България е член на ЕС повече от 10 години, външният изглед от страната не говори за това. Дребна търговия, разрушен  асфалт и цигански квартали – това виждат туристите. Поради високата корупция, субсидиите от ЕС не помагат на икономиката, а хладните отношения с Русия не позволяват активното развитие на износа. След 2014 г. много руски граждани вече не се интересуват от закупуване на евтини апартаменти в близост до Черно море.

Преди повече от 10 години България се присъедини към Европейския съюз. Влизайки обаче, в тази държава, се чувствате все едно сте в някоя държава от ОНД, а не в Европа. Типична картина: голям брой недовършени сгради и знаци „Продажба”, натрошен асфалт, дори в района на елитния курорт „Слънчев бряг”, дребна неофициална търговия, която окупира централните улици на включения в ЮНЕСКО град Несебър толкова силно, че е трудно да се възприемат исторически паметници.

Към това се прибавя и специфичен южен колорит от многото цигани. В някои райони на “културната” столица на страната – Пловдив – наистина има цигански квартали, в които обикновените българи се опитват да не се заселват и като цяло не ходят там.

Икономическият растеж е незначителен, но стабилен.

Както отбелязва главният стратег на Univer Capital Дмитрий Александров, през второто тримесечие на 2019 г. икономиката добави 3,5%.

Макроикономическите показатели на България като цяло също са добри – инфлацията не надвишава 3%, частният сектор доминира над публичния сектор, дългът също е сравнително нисък, казва Нарек Авакян, ръководител на отдела за инвестициите в БКС „Брокер”.

За населението обаче, това не означава нищо. За разлика от макроикономическите показатели, с просто око се вижда, че социално-икономическата ситуация в страната е изключително трудна. Нивото на бедност в страната надхвърля 22%.

„Средната годишна заплата в България е 7400 Евро, и е повече от два пъти по-ниска, отколкото в ЕС, където тя е на нивото от 15 хил. Евро. Населението на страната бързо застарява – младите хора напускат страната, а главно пенсионерите остават„ на доиживяване “ основно хора от пенсионна и предпенсионна възраст “, казва Коренев.

Населението на страната през последните 30 години е намаляло от 9 милиона на 7 милиона души.

Отворената граница с ЕС привлича обещаващи млади работници и предприемачи като магнит. Но те не виждат причина да останат в България.

За да оцелеят по някакъв начин, тези, които остават да живеят в страната, са принудени активно да печелят допълнителни пари – основно сезонни приходи. В по-голямата си част това е работа, свързана с обслужване на туристи. Като цяло делът на сивата икономика в БВП според различни оценки е почти 50%, заяви Алексей Антонов, анализатор в БК «Алор».

От втората половина на 2016 г. България престана да бъде външен пазар №1 за руските граждани, изоставайки от Испания “, коментира Филип Березин, главен редактор на уебсайта Tranio.ru.

Основният поток от искания от руснаци за закупуване на недвижими имоти в България наистина е до 2014 г., потвърждава и Руслан Галимов, анализатор на Tranio.ru.

Ниското ниво на обслужване, ниското качество на обслужването на всички нива, стандартът на живот, който очевидно е неподходящ за страна от ЕС и много свързани фактори, също повлияха значително на желанието да се купува къща тук, казва Коренев.

„Въпреки добрия климат и ниските цени руснаците започнаха да губят интерес към България. Който е искал да купи имот там, вече го е направил. Останалите или не могат, или избират други държави “, добавя той.

Като цяло, според експерти, лошите отношения с Русия имат много негативен ефект върху икономиката на страната. Така българският износ надвишава вноса само с 2 милиарда долара годишно. Преди това руският пазар беше един от ключовите за износа на български стоки, казва Авакян. Европа няма нужда от тях.

Преди време ЕС отпусна средства, но впоследствие програмите бяха многократно спрени поради твърде висока корупция и неефективност при изразходването им в България. Например международната организация Transparency International нарече страната най-корумпираната в Европейския съюз. Съдебната система и законодателната власт са най-ангажирани в това, а селскостопанският сектор не отстъпва по корупция.

България трябва да използва географското си местоположение за транзит на ресурси, например газ, и да се опита да надгради това към външната политика  и икономиката.

Така нереализираният проект „Южен поток“, който се планираше да бъде положен по дъното на Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, беше добър шанс за страната, но България успешно го пропусна.

Русия се отказа от проекта поради активна критика към него от ЕС. Така Европейският парламент прие резолюция, в която препоръча България да се откаже от изграждането на газопровода.

Но подкрепата на България от Европа не помага на страната.

„България има нужда от промяна на елитите и политиките, има нужда от реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“, обобщава Антонов.

Виж повече тук

 

Коментар на БА

Подобни рязко критични пропагандни статии се появяват редовно в руските медии. И винаги са издържани в духа, че членството в ЕС не може да им помогне, само Русия може, но те не слушат. Позоваването на подобни „експерти“ като посочените в статията само доказва ниското равнище на пропаганда. Действително има отлив на руски инвеститори в недвижимости, но равнищата им в предишни години е достатъчно високо, рускоезичното малцинство стана най-голямата в страната и представлява предизвикателство за националната сигурност. В този смисъл България следва да затегне режима и ограничи руските инвестиции в недвижимости за да не наруши критични демографски и етнически баланси.

Основната причина за спада на руски инвестиции в недвижимости е вътрешната криза в Русия, нестабилната валута и срива на доходите. Руските банки престанаха да дават кредити за покупка на недвижимости зад граница. В момента няма нито една голяма руска банка с кредитна линия за покупка на инвестиции в недвижимости в България. Напротив руските банки през местните им банки партньори – основно ПИБ – имат огромни портфейли от имоти по лоши кредити на руски граждани, които се продават.

Със „спестявания“ и доходи извън легалните, руските граждани не могат да се реализират значителни обеми от инвестиции. На всичко отгоре българския сегмент на недвижимости по морето е обект на интерес в най-ниската като покупателна сила категория сред инвидуалните руски инвеститори. По-високите категории инвестират в Турция, Гърция и основно в Испания.

На всичко отгоре руските власти забраниха на държавни служители, особено в сферата на сигурността, да участват в подобни операции. Ако се направи разрез на скандалите в руските медии излиза, че е по-непатриотично и нарушение на законите да купиш апартамент в България, отколкото ако си високопоставен чиновник и купиш имение в Лондон.

Смесването в един кюп на проблемите на „лошия асфалт“ и презастрояването по морето, с етническите проблеми в Пловдив, с мантрата за загубения руски пазари и фейк наратива за „пропадналия“ Южен поток – които са тотално несвързани проблеми само говорят за отчаянието на автора да намери смислен ъгъл на достоверна критика. Южен поток пропадна заради анексията на Крим и санкциите срещу Русия, които накараха западните партньори на Газпром да се изтеглят от проекта. Няма как да се прехвърлят проблеми от болната глава на здравата.

Действително България има проблеми и с демографията, и корупцията, но свързаността на тези проблеми с Русия е пряко противоположна на внушаваната от автора. Масовата емиграция на българи не е към Русия /това е доказателство, че тя не нито модел, нито привлекателен център/, тоест Русия не може по никакъв начин нито да реши, нито да се намеси в проблема, с изключение на масовото заселване на рускоезични имиграти /което пък оборва тезата за „лошата страна България/.

Когато ми се налага да споря с руски пропагандатори относно съизмеримостта на качеството на живот в Русия и България и цялата тази вълна от пейоративни наративи от страна на големия брат привеждам следните данни – сравнение между имигрантите – българските в Русия и руските в България. Защото другите сравнения винаги може да бъдат субективизирани. А това е ясно като бял ден – къде се живее по-добре. Знаете ли колко българи се заселват в Русия годишно? Дори ако прибавим студенти и командировани – бройката им е около хиляда.

В различни години пред последното десетилетие обратния поток – на руски имигранти се е движил между 15 и 40 хиляди души годишно!? Ако прибавим и дългосрочните туристи – тези които ползват пълните възможности на визата – броят минава сто хиляди души.

Що се отнася до проблема с корупцията, там действително „заслугата на Русия“ е изключителна, защото именно износът на корупция чрез бизнес модела заложен в руските проекти и инвестиции, подхранват и държат устойчиво равнището особено на гранд корупцията. На практика няма нито един крупен проект с пряко или непряко руско участие, който да не е симптоматичен за пленената през корупция държава. В този смисъл, е вярно съждението, че ограничаването на руското влияние у нас е най-прекия път към успеха в борбата с корупцията.