Regnum.ru: Сръбският външен министър: броят на страните, признали Косово, ще продължи да намалява

Regnum.ru: Сръбският външен министър: броят на страните, признали Косово, ще продължи да намалява

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БАRegnum.ru: Сръбският външен министър: броят на страните, признали Косово, ще продължи да намалява

 

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че броят на страните, признали независимостта на Косово, ще бъде намален до края на годината и по този начин ще останат по-малко от половината държави от цялата световна общност, които признават суверенитета на Косово.
Дачич отбеляза, че в Ню Йорк, в кулоарите на срещата на върха на Общото събрание на ООН, сръбската делегация е  успяла да преговаря за  оттеглятнето и преосмислянето на решението си за признаване на  независимостта на Косово с представителите на 53 държави. Според него през следващите два дни този брой ще се удвои.
„Президентът разговаря с представители на някои държави относно стратегическите въпроси, диалога  с Прищина, но имаше и много срещи, посветени специално на статута на Косово и Метохия. Открито мога да кажа, както президентът обяви, че нашите граждани могат да бъдат сигурни, че през следващия период броят на страните, които ще оттеглят или „замразят“ решението за признаване на Косово, ще се увеличи “, подчерта Дачич.

 

Коментар на БА

Политиката на Белград да ограничи международното признание на Косово е част от стратегията за усилване на преговорните позиции, но тя няма пряко отношение към шансовете за напредък в преките преговори. По-скоро има значение за вътрешния дебат и за популярността на правителството в Сърбия и в частност на сръбската дипломация.

Приемането на Косово в ООН е функция на приемане от страните постоянни членки, които могат и блокират този процес през Съвета за сигурност. Има значение за общи резолюции на ОС на ООН по темата Косово, но основните от тях са вече приети.

Стремежът на Белград е да активира терена на ООН, на който да развива дейност, включително по темата регулиране на отношенията между Сърбия и Косово. Но е ясно, че в този процес ООН играе второстепенна роля. Най-важно е посредничеството на САЩ и Европейския съюз в преките прегoвори. Русия не може да посредничи поради липса на равностойно или поне минимално равнище на отношения с Косово.

Преди текущата сесия на ОС на ООН 100 страни членки на ООН, от всичко 193 бяха признали Косово /това е 52%/, 23 от 28 страни членки на ЕС, 25 от 29 членки на НАТО и 34 от 57 членки на Организацията на Ислямска конференция.