Oilandgaseurasia.com: Ирак играе с Русия без САЩ за находището Мансурия

Oilandgaseurasia.com: Ирак играе с Русия без САЩ за находището Мансурия

CBBSS Energy


 

Oilandgaseurasia.com: Ирак играе с Русия без САЩ за находището Мансурия

 

Докато САЩ, Русия и Китай, които се борят за свои позиции в иракската нефтена и газова промишленост както на север, така и на юг, иракското министерство на петрола миналата седмица повтори желанието си да има един или повече чуждестранни партньори в газовото находище Мансурия, съобщи oilprice.com.

Разположено в провинция Дияла, близо до границата с Иран, Мансурия има приблизително 4,6 трилиона кубически фута природен газ, като прогнозата за добив е за устойчиво равнище на добив при около 325 милиона стандартни кубически фута на ден. (Един кубически метър равен на 0,028 кубически метра).

За САЩ насърчаването на Ирак да оптимизира газовите си потоци, така че да се намали зависимостта от властта в Иран, е от ключово значение. За Русия, Роснефт през ноември 2017 г. по същество овладя контрола над полуавтономния регион Кюрдистан в Северен Ирак, така че властта в Южен Ирак образно ще довърши схемата, съобщи сътрудникът на oilprice.com Саймън Уоткинс.

Осигуряването на договори за нефт и газ в цял Ирак ще позволи на Русия да установи силна политическа власт над целия шиитски полумесец в Близкия изток, простиращ се от Сирия през Ливан (от Иран), Йордания, Ирак (също подпомаган от Иран ), Самия Иран и Йемен (през Иран). От тази база може да предизвика ефективно жизненоважния петролен, газови и политически съюзник на САЩ в региона – Саудитска Арабия. Междувременно Китай работи по своя дневен ред във фаза 11 на Южния Парс/ South Pars и в своите запаси в аренди от Западен Карун.

Ирак, подобно на Турция, все още – поне номинално – не се ангажира нито с Русия, нито със САЩ, предпочита да ги противопоставя за каквото и да може, а същото се отнася и за ситуацията  в полето Мансурия. Самата Турция беше ключов участник в това газово находище чрез националната си петролна компания Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) до средата на миналата година – притежаваща 37,5% дял – заедно с компанията за проучване на нефт (25%), Kuwait Energy (22,5 на сто) и Южнокорейската KOGAS (15 на сто).

Както изглежда, иракското министерство на петрола дава ясно да се разбере, че се нуждае от Мансурия за правилното функциониране и постепенно увеличаване на добива до 325 милиона стандартни кубически фута на ден, така че да може да го използва като изходна суровина за бедстващия енергиен сектор на страната. Пиковото потребление на електроенергия през лятото всяка година надвишава капацитета на местния добив, което често води в много региони до прекъсвания от по 20 часа на ден. Без Мансурия и подобни газови находища, които да се появят онлайн, обстановката ще се влоши, тъй като населението на Ирак нараства със скорост над един милион годишно, като търсенето на електроенергия трябва да се удвои до 2030 г., според Международната агенция по енергетика.

 

Виж повече тук