Rusmonitor.com: Навални: От това ще разберете нивото на деградация на разследването в Руската федерация

Rusmonitor.com: Навални: От това ще разберете нивото на деградация на разследването в Руската федерация

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Rusmonitor.com: Навални: От това ще разберете нивото на деградация на разследването в Руската федерация

 

Алексей Навални публикува любопитен документ в своята Telegram, който, използвайки примера на „делото за пране на пари от ФБК“, описва еволюцията не само в степента на беззаконие в Руската федерация, но и степента на деградация на самата правоприлагаща система.

 

Документът е „сертификат“, подписан от някой си  А. А. Поляков, оперативен служител на отдела за специални операции на „УЕБиПК“ (УЭБиПК) на Главна дирекция на Министерството на вътрешните работи на Русия за Москва.
Може би основното в този модел на полицейска документация, в допълнение към изброяването на имената на организации, разплащателни сметки и други неща, е фразата, че разплащателните сметки, които силите за сигурност свързват с ФБК, „биха могли да бъдат използвани за легализиране на пари, получени по престъпен начин“ …
Изумително. „Може да се използва“, но може и да не се използва… Точно както в шегата за теорията на вероятностите и възможността да срещнете динозавър на улицата. Навални пише:
От този документ ще разберете нивото на деградация на разследването и ОРД. „Установено е“, че те „биха могли“. Припомняме, че силите за сигурност на Путин в четвъртък, 12 септември, извършиха безпрецедентна полицейска операция, като едновременно извършиха над 200 обиски в офиси на ФБК в различни градове и региони на страната.Прословутите „обиски“ в действителност обаче не представляват разследващи действия в рамките на съществуващия Наказателен кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, а банални погроми в мафиотски стил, за да сплашат активистите и също така да разкрият дейността на структурата, създадена от Алексей Навални.

 

Коментар на БА

Действията на руските правоохранителни органи действително минаха в нов етап на агресивност, особено след провала на Единна Русия на местните избори в ключови градове, сред които Москва. След като досегашните методи на репресия не успяват, се прави пореден опит не само и толкова за сплашване, а за финансово задушаване на Фонда за Борба с корупцията, като се лиши той от достъп до средства, от компютри и офиси.

Странното в случая, че тази линия на действие на властта води до точно противоположните на очакваните резултати, но въпреки всичко тя упорства.  За времето от създаването си ФБК изгради доста интересна схема на координация на работата и на финансиране, чрез използване на мрежи от независими клетки и най-новите блокчейни технологии. Това позволява едновременно дейността да бъде прозрачна и да се нагажда към репресиите на властта.