regnum.ru : В Северна Македония допуснаха отлагане на влизането в НАТО.

regnum.ru : В Северна Македония допуснаха отлагане на влизането в НАТО.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


regnum.ru : В Северна Македония допуснаха отлагане на влизането в НАТО.
 
Протоколът за влизането на Северна Македония в НАТО може да бъде ратифициран по-късно от планираното. Това заяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска по време на словото си на стратегическия форум в град Блед.
Тя припомни, че на македонските власти са били необходими десет месеца, за да ратифицират протокола от всички страни от алианса, докато в Черна гора същата процедура отне повече от година и половина. Скопие се сблъсква с неизвестността, например ситуацията на Великобритания или Испания, където се формира ново правителство.
„Всичко това може малко да забави процеса“, каза Шекерински.

Както REGNUM съобщи по-рано, през юли президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че процесът на присъединяване на страната към НАТО ще приключи напълно до края на годината. Пътят към Северноатлантическия блок и ЕС беше открит за Скопие със споразумение с Гърция, подписано през юни 2018 г., в което страните се споразумяха да преименуват бившата югославска република на Северна Македония.

 

Коментар на БА

Не е тайна, че след като не може да препятства подписването на протокола за присъдиняване на Северна Македония към НАТО, усилията на руската дипломация изцяло се насочиха към това да забавят ратификацията. Твърде спорна би била претенция от Кремъл, че забавянето се дължи на действия на руската дипломация, но е факт, че този факт ще се използва за целите на руската пропагандна машина.

Надеждата е междувременно да се предизвикат промени в Северна Македония, които да върнат нещата в изходно положение.

Това обаче и химера, на фона на реалните процеси и съотношение на силите в югозападната ни съседка.