forbes.com: Износът на втечнен природен газ на Австралия и САЩ увеличава газовия обем до нивата на лидера на световния пазар Катар

forbes.com: Износът на втечнен природен газ на Австралия и САЩ увеличава газовия обем до нивата на лидера на световния пазар Катар

CBBSS Energy


 

forbes.com: Износът на втечнен природен газ на Австралия и САЩ увеличава газовия обем до нивата на лидера на световния пазар Катар

 

Катар, водещият световен износител на втечнен природен газ (LNG), е на прага да загуби короната си, защото Австралия и САЩ го настигат, според най-новите пазарни оценки, защото  нови проекти Down Under и изобилието  от американски доставки на шистиов газ увеличиха  износа на конкурентите.

Въпреки че на доходоносни азиатски пазари спот цените на ВПГ намаляват след 4-тото тримесечие на 2018г., поредица от австралийски проекти, идващи на живо, продължават да увеличават притежаваните обеми. Те включват Prelude, плаващото съоръжение за втечнен природен газ в Shell в Западна Австралия, което през юни изпрати първите си товари за втечнен природен газ до клиенти в Азия, заедно с Wheatstone и Ichthys.

Според Американската Администрация за енергийна информация (EIA) тези нови съоръжения са повишили общия експортен капацитет на Австралия от 2,6 милиарда кубически фута на ден (bcf / d) през 2011 г. до над 11,4 bcf / d през 2019 г.

Освен това, EIA смята, че Австралия вече е надминала Катар по производствен капацитет за втечнен природен газ и често е изнасяла повече ВПГ от близкоизточния си съперник в различни точки между 4-тримесечие на 2018 г. и второто тримесечие на 2019 г., ако не  e по споразумение.

През цялото това време износът на втечнен природен газ от САЩ продължава да се увеличава, въпреки опасенията от глобална търговска война и продължаващите пререкания между Вашингтон и Пекин. Доставките за съоръжения, произвеждащи втечнен природен газ за износ, нараснаха до месечен рекорд през юли 2019 г., средно 6.0 (Bcf / d), което се равнява на 7% от общото производство на американски сух природен газ, сочат данни на OPIS Point Logic Energy.

Подобна траектория на растеж кара Международната агенция по енергетика (IEA) да прогнозира, че САЩ до 2024 г. ще надминат Австралия като водещ в света износител на втечнен природен газ, която от своя страна до 2022 г. ще надмине Катар, дори ако австралийското правителство не подкрепи борба за надмощие на пазара между Доха и Канбера.

Основен проблем, който трябва да се наблюдава тук, е как Катар отговаря на пазарните предизвикателства както в Европа, така и в Азия, като сегашните нива на износ на втечнен природен газ са подобни на тези в Австралия от около 11.3-11.5 bcf / d, според докладите със събрани данни. EIA смята, че обемът на износа на Катар в момента изостава от този на Австралия, преди да е ясна пълната картина, след събирането на данни, за 2019 г.

Понастоящем Катар държи 25% от световния пазарен дял и както е известно се отказа от петролния картел OPEC през декември 2018 г., след прекъсването на дипломатическите връзки със съседите Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Официалната позиция на Катар е, че той напуска организацията, която по същество е групата на страните-добиващи петрол, за да концентрира усилията си върху своя „основен експортен“ продукт – ВПГ.

Само месеци преди да излезе от ОПЕК, Qatar Petroleum, държавната енергийна компания на страната, обяви, че ще увеличи капацитета на своя проект за разширяване на ВПГ, като добави четвърти влак, който ще увеличи производствения капацитет с 43%; от 77 милиона тона годишно (или 10,13 bcf / d) до 110 милиона тона годишно (14,47 bcf / d) през първото тримесечие на 2024г.

Допълнителният ход за доставките вдигна мораториума на Катар върху развитието на неговия участък от South Pars/North Dome; най-голямото находище на природен газ в света, което споделя с Иран. Независимо от начина, по който го погледнете, спот цените на ВПГ ще останат под натиск, като добри новини за вносителите, тъй като големите износители попадат в огромен сблъсък.